Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

В Данії видають іпотеку на 20 років під 0%

В Данії ставка за іпотечними кредитами на термін до 20 років вперше в історії досягла нуля.

Nordea Bank Abp повідомив, що пропонуватиме іпотечний кредит з нульовою фіксованою ставкою. Як зазначає агентство, це перший подібний продукт у банківській історії країни.

Як повідомило Дзеркало тижня, до цього, на початку серпня найбільший іпотечний кредитор Данії Realkredit Danmark заявив, що запустить іпотеку на 30 років зі ставкою 0,5% річних. А на цьому тижні Jyske Bank, банк з першої трійки у Данії, оголосив, що незабаром почне видавати іпотеку на 10 років з негативною ставкою -0,5% річних — тобто позичальник отримуватиме гроші від банку замість того, щоб платити відсотки за отриманим іпотечним кредитом.

"Ще ніколи не було настільки дешево позичати кошти. Ми очікуємо, що це призведе до зростання вартості нерухомості", — повідомила головна аналітикиня Nordea Bank Ліз Нитофт Бергман.

За її словами, зниження ставок — хороша новина для покупців житла. При цьому ситуацію на ринку вона назвала "майже моторошною".

"Некомфортно думати, що є інвестори, які готові позичити гроші на 30 років і отримати натомість лише 0,5%", — пояснила Бергманн.

Данія — країна з найбільшим у світі ринком іпотечних облігацій. Як пише Bloomberg, ці папери вважаються одними з найнадійніших — навіть під час наполеонівських воєн, коли королівство оголосило дефолт за своїми зобов'язаннями, ринок іпотечних облігацій продовжував працювати без серйозних збоїв.

За словами Бергманн, низькі і негативні ставки говорять про побоювання інвесторів щодо ситуації на фінансових ринках.

"Вони чекають, що пройде багато часу, перш ніж ситуація виправиться", — додала аналітикиня.

Поточні ставки відображають ситуацію у світовій економіці, сказав головний економіст Realkredit Danmark Крістін Хілігсой Хейніген газеті The Local.

"Основним поясненням є невизначеність, пов'язана із зростанням світової економіки, і також невизначеність у зв'язку з ескалацією торгової війни США і Китаю", — зауважив він.

Хейніг визнав, що в довгостроковій перспективі є загроза того, що низькі процентні ставки призведуть до утворення міхура на ринку житла. Але поки що, за його словами, ознак цього немає.

Нагадаємо, Нацбанк дозволив бізнесу купувати валюту в кредит.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ