Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

В ефірі Суспільного покажуть фільм про Іловайську трагедію "Війна химер"

У середу, 29 серпня, на четверту річницю Іловайської трагедії в ефірі трьох телеканалів Суспільного мовника покажуть документальну стрічку "Війна химер" режисерок Анастасії та Марії Старожицьких, повідомили в НТКУ.

Прем’єра фільму відбудеться на UA: ПЕРШИЙ, UA: КУЛЬТУРА та UA: КРИМ 29 серпня о 21:45.

"Для Суспільного мовлення важливо давати глядачеві доступ до якісних українських фільмів, особливо таких, які розповідають про новітню історію України та суспільно значущі події. Тому, 29 серпня, в день річниці Іловайської трагедії, телеглядачі каналів UA: ПЕРШИЙ, UA: КРИМ, UA: КУЛЬТУРА матимуть можливість подивитися "Війну химер", – наголосила директорка департаменту програм Юлія Гриценко.

За словами авторок фільму, "Війна химер" – це особиста історія про війну, кохання та смерть, зафільмована її безпосередніми учасниками.

"Для нас з Анастасією Старожицькою дуже важливим є те, що телевізійна прем’єра стрічки в Україні відбудеться саме 29 серпня, на четверту річницю Іловайської трагедії, в народний День пам’яті полеглих захисників України. Це саме те, до чого ми прагнули – аби щонайбільше людей побачили нашу стрічку, відчули ті почуття, з якими йшли на війну добровольці. Ми обидві мали в минулому телевізійний досвід і добре знаємо, яку силу має побачене з екрану і як важливо доносити до глядача справжнє, щире, правдиве. "Війна химер" не схожа на жоден інший фільм. Це, насамперед, віртуальна реальність, і в ній глядач може відчути себе кожним з тих, хто з’являється на екрані. Дівчиною, що проводжає коханого на фронт і їде за ним, бо їй теж цікаво побачити війну на власні очі. Бійцем, який визволяє міста на Сході, відстрілюється з вікон Іловайської школи, бере в полон російських солдат строкової служби, їде в колоні "зеленим коридором" під обстрілом ворожих танків, отримує поранення і втрачає побратимів. Місцевим мешканцем, у якого в одну мить не стало домівки, і хтозна чому це саме йому таке випробування. Дитиною, яка розбирається у військовій техніці та особливостях руйнації будинків. Матір’ю, яка ховає єдиного сина у закритій труні. Тим, хто живе звичайним життям, у якому немає місця для війни, натомість існують весілля, концерти та розваги. Ветераном, що лишається жити між двома світами – живих людей та полеглих побратимів і раз у раз питає себе, навіщо все це з усіма нами сталося?.. "Війна химер" – це абсолютно особиста, навіть інтимна історія стосунків, яку її учасники свідомо винесли на загальне споглядання саме для того, аби унаочнити весь жах війни, яка досі не скінчилася. Відтак дякуємо Суспільному телебаченню за цю можливість і закликаємо глядачів до перегляду", – зазначила режисерка Марія Старожицька.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ