Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

В Краматорську відновили на посаді вчителя, який обіцяв сплюндрувати могили АТОвців

Скандальний вчитель інформатики з Краматорська на Донеччині Олександр Голдсберг, який у листопаді 2017 року втратив роботу через антиукраїнський допис зі словами “Я посцю на могили воїнів АТО”, знову повернувся до викладання у школі. Про це повідомив місцевий активіст Максим Потапчук, голова ГО “Лібері Лібераті”.

Олександр Голдсберг

“Поссу на могилы воинов АТО…” – написав у своєму пабліку вчитель із Краматорська Олександр Голдсберг і майже рік переховувався від помсти місцевої громади. Але з 3 вересня 2018 року він знову викладає інформатику в ЗОШ №9 [міста Краматорськ]”, – написав Потапчук на ФБ-сторінці “Чорний ящик” – всеукраїнський рух проти антиукраїнської риторики в школах”.

Максим Потапчук нагадав про обурливий пост у “Фейсбуці”, написаний раніше краматорським учителем:

Вчитель з Краматорська

Активіст також оприлюднив заяву Голдсберга на ім’я начальника управління освіти Краматорської міської ради Марини Мозольової із проханням прийняти його на посаду вчителя інформатики з 3 вересня 2018 року.

Як пояснив Потапчук, на документі дві візи: “Заперечую!” – начальника міськуправління освіти Мозольової, “Не заперечую” – директора школи №9.

Вчитель з Краматорська

У коментарі “Новинарні” Марина Мозольова підтвердила, що виступила категорично проти поновлення Голдсберга на роботі в освітній системі. Однак він вдався до “певних хитрощів” і справді був прийнятий на посаду вчителя до школи №9.

“Минулого року склалася така прикра ситуація, коли виявилося, що людина дозволяла собі такі вислови в друкованому форматі. І тоді нам вдалося переконати людину, що вона не повинна працювати в шкільній мережі. Він написав заяву про звільнення. Цього року він звернувся до мене із заявою про працевлаштування у 9-ту школу на посаду вчителя інформатики. Я категорично заперечила. Та далі людина (Голдсберг) вдалася до певних хитрощів. Директор 9-ї школи В’ячеслав Гіпіч дійсно не мав вчителя інформатики напередодні нового навчального року, хвилювався… і взяв його на вакантну посаду”, – розповіла начальник міськуправління освіти.

За словами Мозольової, 13 вересня вона мала розмову з директором ЗОШ №9 та чекає від нього також письмових пояснень. Адже Голдсберг торік звільнявся з цієї ж школи, і Гіпіч знав про всі пов’язані з цим обставини.

“Директор посилається на те, що взяв учителя наказом по школі, і він має таке право відповідно до закону “Про освіту” – приймати людину на роботу без відома управління освіти. Він пояснює, що вже вступив [з учителем] у правові взаємовідносини, що вже діє Кодекс законів про працю, і в нього немає підстав для звільнення Голдсберга”, – переказує Марина Мозольова.

Начальник управління освіти каже, що “відпрацьовує всі можливі варіанти” подальших дій, звертається до Служби безпеки України і просить адати правову оцінку ситуації.

“Я вважаю, що в школі немає місця людям, які дозволяють собі подібні висловлювання. Буду домагатися, і докладатиму всіх зусиль, щоб Голдсберг не працював учителем, категорично”, – наголошує Мозольова.

При цьому вона уточнила, що з Олександром Голдсбергом не спілкувалася особивсто, а зі слів Гіпіча, Голдсберг не визнає свого авторства обурливих дописів у “Фейсбуці” та інших соцмережах і не знає, хто до них причетний.
“Враховуючи те, що це вчтель інформатики, мені важко в це повірити”, – додала Марина Мозольова.

У свою чергу Максим Потапчук стверджує, нібито після торішнього скандалу Голдсберг залагодив ситуацію з СБУ.

“…Голдсберг хизується отриманою від СБУ довідкою, адже (з його слів) ця Служба претензій до нього не має”, – йдеться в дописі Потапчука.

Водночас, каже активіст, відомо “про близьку дружбу вчителя з відомими місцевими прибічниками російських терористів. Є кадри де вони спілкуються, грають на гітарі та співають з відомим посіпакою – журналістом Шталем, який цього року втік у Росію”.

“Експерти нашої організації переконані, що вчителі-колаборанти мають куратора на Донеччині, який надає їм юридичну та фінансову підтримку, рекомендує впевнено поновлюватися на своїх учительських посадах після звільнення і наполегливо дестабілізувати ситуацію в прифронтовій зоні. Наразі громада Донеччини має настрої вчинити самосуд щодо подібних колаборантів. Ми розуміємо наслідки подібного лінчування і впевнені, що саме на таку різку реакцію розраховують російські провокатори. Проте, коли державні інститути бездіють, то громадянське суспільство не може ігнорувати таку кричущу ситуацію”, – написав активіст.

Він наголосив на потребі повернутися у Верховній Раді до розгляду закону про захист української державності від проявів колабораціонізму № 7425, який врегулює ситуацію в регіоні і унеможливить конфлікти в площині шкільної освіти й дитячого виховання.

Олександр Голдсберг

Як відомо, наприкінці листопада 2017 року звільнилася інформація про те, що вчитель інформатики Олександр Голдсберг звільнився з посади за власним бажанням. Цьому передував скандал з приводу його допису в соцмережі: краматорський педагог заявляв про свою любов до СРСР та ненависть до України, стверджував, що “Україна взяла найгірше з СРСР і Німеччини часів Гітлера”, обіцяв поплакати на могилах загиблих в “ДНР” і “ЛНР” та справити нужду на могили “воїнів АТО” – “фашистів і виродків, які вбивають мирних мешканців Донбасу”.

Новинарня

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ