Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

В ЛНУ ім. Івана Франка вивчатимуть Data Science

Ще одна оновлена програма з’явиться за сприяння Lviv IT Cluster у Львівському національному університеті ім. І. Франка. З вересня на Факультеті прикладної математики запускають програму Data Science. Про це Гал-інфо повідомили в прес-службі Львівського ІТ Кластеру.

Наука про дані (Data Science) – це міждисциплінарна сфера комп’ютерних наук, яка вивчає методи аналізу даних для того, аби отримати з них якнайбільшу інформацію та нові знання. Наука тісно пов’язана з такими сферами, як машинне навчання, штучний інтелект, великі дані тощо. З будь-якої великої кількості даних можна отримати корисну інформацію, якщо правильно їх обробити. Велика кількість інформації про поводження користувачів у соцмережах дає можливість передбачити поводження користувачів у майбутньому, а усі дані лікарів та госпіталів про пацієнтів можуть допомогти передбачити хвороби протягом наступних років тощо.

Бакалаврська програма Інтелектуальний аналіз даних (Data Science) запрацює в рамках спеціальності Системний аналіз на Факультеті прикладної математики. Буде розрахована на дві групи студентів, 25 з яких – бюджетні місця.

«Програма розрахована на студентів, які хочуть стати не просто програмістами, а справді спеціалістами Data Science. Ця програма є кардинальною зміною до тих програм, які викладаються в університеті. Ми дуже багато скоротили предметів, додали майже десяток нових дисциплін, серед яких – машинне навчання, задачі штучного інтелекту, інтелектуальний аналіз даних, паралельні, розподілені хмарні обчислення, інструментальні засоби аналізу даних, людино-машинна взаємодія, опрацювання великих масивів даних. Також оновимо курси програмування – вивчатимемо мови програмування Python та R», – розповідає Віталій Горлач, заступник декана Факультету прикладної математики ЛНУ ім. І. Франка.

Програма Data Science – ще один приклад співпраці академіків з представниками ІТ індустрії та Lviv IT Cluster. Протягом кількох місяців близько 15 експертів робочої групи працювали над вдосконаленням програми, складанням карти курсів.

«Мені було цікаво долучитися до роботи над програмою навчання в ЛНУ ім. І. Франка, бо я сам там навчався. Вводити нові предмети, вносити корективи в програми треба частіше, адже час не стоїть на місці, технології дуже швидко розвиваються, ринок праці змінюється і навпаки, багато дисциплін стають менш актуальними. Data Science на сьогодні – це реальна вимога ринку праці у Львові і будь-де в світі, тому важливо, щоб студенти мали можливість якнайбільше цих актуальних знань отримати в університеті» – розповідає Максим Нечепуренко, Data Scientist в компанії Senstone.

Після другого курсу, студенти проходитимуть стажування у львівських ІТ компаніях, де працюватимуть над реальними проектами спільно з ІТ фахівцями.

Додамо, що з вересня цього року за сприяння Lviv IT Cluster стартують також такі оновлені навчальні програми: Data Science & Intelligent Systems – на Факультеті електроніки ЛНУ ім. І. Франка; Artificial Intelligence – у Львівській Політехніці.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ