Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Війна з Росією

У МінТОТ назвали головні умови забезпечення миру на Донбасі

Міністр з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб Вадим Черниш під час прес-конференції щодо "мирного плану" Сайдіка назвав головні умови забезпечення миру на окупованих територіях Донбасу.

Трансляцію вів "Прямий".

"Зараз багато спекуляцій зі словом "мир". На жаль, ми в такому політичному процесі, коли все ставиться на кон дуже часто попри реальну необхідність для цієї держави. Перше, що можу сказати, що політичні і дипломатичні механізми мають спрацювати так, в тому числі через формат місії, через процедури, щоб процес не дав збою по поверненню територій під контроль українського уряду. Як це має відбуватися? Якщо коротко, щоб ми зараз не зайняли опис нашого бачення, ми запропонували ті ж самі три компоненти. Але послідовність дії або паралельність деяких процесів має відбуватися за прикладом Східної Славонії", - розповів Черниш.

Перше, що він зазначив, це те, що цивільний контроль є так само необхідний, як і військовий.

"Як тільки забезпечується безпека від лінії зіткнення до українського кордону, як тільки мілітарний компонент забезпечує безпеку… Паралельно відбувається, звичайно, входження цивільного компоненту - місії по забезпеченню миру. І третій компонент - "поліційний". Це все має відбуватися від лінії до кордону. Тому я не можу зрозуміти, що їм робити на підконтрольній уряду території - це перше", - сказав міністр.

Друге, що він зазначив - це перехід всього управління до цивільного компоненту.

"Ніяких квазіорганів сурогатних, які зараз там наутворювали через незаконні вибори не має існувати в принципі, як тільки там з’являються управлінці з відповідним мандатом. До того ж термін п’ять років, така інтенсивність для мене вважається занадто довгою. Тобто з моменту початку п’ять років, а потім ще вісім років європейська агенція… Мені здається, що українська влада може впоратися з левовою часткою того, що там прописано", - додав міністр.

Черниш також виділив те, що мілітарний і поліційний компонент мають забезпечити контроль за україно-російським кордоном.

"І тоді ми зможемо говорити про вибори. З виборами також багато маніпуляцій і спекуляцій. Всі говорять про неможливість проведення виборів і про невизнання людей, які зараз нібито представляють територію. Для того, щоб отримати легітимних представників місцевих органів, треба просто провести нормальні вибори. Наше бачення таке: забезпечили компонент безпеки, забезпечили контроль того, щоб не було руху зі сторони РФ, забезпечили рівні можливості для участі внутрішньо переміщеним особам", - завершив міністр.

Нагадаємо, міністр з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб Вадим Черниш заявив стосовно імплементації плану Сайдіка, що ні по процедурі, ні по повноваженням осіб, ні по змісту такі угоди не є такими, що можуть взагалі зараз обговорюватись офіційно.

Політичний експерт Тарас Чорновіл назвав ідею мирного плану по врегулюванні конфлікту на Донбасі, висунуту спецпредставником діючого голови ОБСЄ в Україні та у Тристоронній контактній групі у Мінську Мартіном Сайдіком, поступкою президенту Російської Федерації Володимиру Путіну.

Народний депутат України VI скликання, політтехнолог Віктор Уколов сказав, що плани Мартіна Сайдіка і Медведчука по окупованому Донбасу можуть бути скоординовані з Кремлем.

Нагадаємо, спецпредставник ОБСЄ в Тристоронній контактній групі Мартін Сайдік в інтерв'ю австрійській газеті Kleine Zeitung заявив, що в ОБСЄ представили новий мирний план врегулювання конфлікту на Донбасі, який може замінити Мінські домовленості.

Сайдік наголосив, що планом передбачається, що ООН та ОБСЄ мають діяти не паралельно, а разом під спільним керівництвом на чолі зі спеціальним представником. Йдеться як про військовий та поліцейський компоненти з боку ООН, так і про спостережну місію ОБСЄ, яка діє на Донбасі.

До того ж, згідно з новим планом, в окремих районах Донецької та Луганської областей необхідно створити перехідну адміністрацію ООН, а також агентство ЄС з відновлення Донбасу.

Крім того, представники незаконних угруповань "ДНР/ЛНР" повинні брати участь у процесі.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ