Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

В МОЗ розповіли як будуть відбудовувати Охматдит

Станом на сьогодні загальна сума зібраних коштів для відновлення Охматдиту складає близько 1,6 млрд гривень (з яких понад 400 млн надійде у вигляді медичного обладнання).

312 млн гривень надійшло безпосередньо на рахунок лікарні НДСЛ Охматдит.

379 млн гривень – на рахунок Благодійного фонду “Омхатдит - здорове дитинство”,  яким і був проведений скасований тендер.

Більше 320 млн гривень було зібрано у межах спільного збору платформи United24 та Monobank, які перерахували напряму на рахунок МОЗ у Нацбанку. 

11,2 млн – виділив The Howard G. Buffett Foundation на закупівлю повного переліку пошкодженого обладнання у сучасному корпусі Охматдиту (надійдуть вже у вигляді обладнання).

$ 1 млн – надійшло від Уряду Литви.

100 млн гривень виділив Уряд України.

Тендер

Благодійний фонд “Охматдит - здорове дитинство” провів тендер на поточний ремонт під той обсяг робіт, на які вже був зроблений дефектний акт, та у межах суми, зібраної на рахунку фонду. Результати цього тендеру були скасовані, жодних договорів не було підписано.  

Ситуація з проведеним тендером стосувалася виключно грошей, зібраних Благодійним фондом “Омхатдит - здорове дитинство”, який проводив збір самостійно.

Кошти, зібрані самою лікарнею, UNITED24, фундацією The Howard G. Buffett Foundation та урядами Литви та України жодним чином не фігурували у проведеному тендері. Використання цих коштів відбуватиметься з дотриманням встановлених вимог під пильною увагою Міністерства охорони здоровʼя та громадськості.

Наразі не витрачено жодної копійки з коштів на відбудову Охматдиту.

Подальші кроки

Принципова позиція команди МОЗ полягає у тому, щоб усі процеси відбувалися прозоро, чесно та відкрито. Тому на нещодавньому пресбрифінгу щодо ситуації в Охматдиті міністр охорони здоровʼя Віктор Ляшко озвучив наступні рішення:

- Кошти, зібрані на рахунках Благодійного фонду “Охматдит - здорове дитинство” для відбудови Охматдиту, будуть переведені на рахунок лікарні.

- Для проведення робіт з відновлення пошкодженого корпусу Охматдиту буде оголошено новий тендер на Prozorro, він буде проведений із урахуванням усіх законодавчих вимог.

- До кінця наступного тижня буде створено Раду з відновлення, до складу якої ми запросимо долучитися представників найбільших донорів. Також до неї  увійдуть представники Охматдиту, МОЗ, пацієнтської спільноти, антикорупційних організацій та професійних асоціацій (деталі оголосимо незабаром). 

- Рада з відновлення погодить основні вимоги до будівельних компаній та критерії, за яким буде здійснюватись вибір. 

- Щотижня публікуватиметься звіт про проведену роботу, аби кожна людина мала чітке розуміння, на що витрачаються зібрані кошти. 

Як зазначили в МОЗ, найближчим часом проведуть дискусії з представниками найбільших будівельних компаній та запросять їх до участі в тендері.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ