Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

В Нацбанку заявили, що не взмозі втримати гривню без допомоги МВФ

В Нацбанку заявили, що не взмозі втримати гривню без допомоги МВФ, - ТСН.

Національний банк України вважає актуальним поточний прогноз щодо інфляції на рівні 12% на кінець цього року та 8% на кінець 2017 року, незважаючи на поточну волатильність (статистичний показник, що характеризує тенденцію ринкової ціни або доходу змінюватися з часом - ред.) на валютному ринку. Про це повідомив заступник голови НБУ Олег Чурій, коментуючи ситуацію на валютному ринку.

В коментарі він зазначив, що забезпечити такий рівень інфляції дозволять кілька позитивних для валютного ринку факторів, включаючи збільшення надходжень експортної виручки завдяки зростанню цін на сталь і залізну руду, а також від продажу нового врожаю.

"Важливим фактором для ослаблення коливань курсу стане відновлення співпраці з Міжнародним валютним фондом, яке ми очікуємо найближчим часом. Це й забезпечить зростання міжнародних резервів, й послабить психологічний тиск на курс гривні", - наголосив Чурій.

Він зауважив, що на стан валютного ринку найближчим часом можуть вплинути кілька короткострокових факторів. По-перше, на цьому тижні робочий день в Україні 5 вересня збігається зі святковим вихідним днем у США, у зв'язку з чим надходження валютної виручки на рахунки українських банків традиційно скорочуються і спостерігається надлишковий попит на валюту. По-друге, на початку вересня, згідно з розробленим графіком, тимчасово зріс попит на валюту для репатріації дивідендів.

"Ці фактори будуть мати нетривалий вплив і не призведуть до волатильності гривні, несумісною з досягнення інфляційних цілей. Національний банк України має намір і надалі проводити при необхідності валютні інтервенції, щоб стримувати волатильність курсу, спричинену тимчасовими факторами, оскільки курс гривні чинить істотний вплив на рівень інфляції", - йдеться у коментарі.

За словами Чурія, в серпні регулятор відновив продаж валюти на міжбанківському валютному ринку, у тому числі з 31 серпня провів 4 аукціони, в ході яких продав 140 мільйонів доларів США.

"Національний банк має всі можливості для подальшого згладжування коливань завдяки нарощуванню міжнародних резервів протягом останніх п'яти місяців до рівня 14,1 мільярда доларів США", - сказав Чурій. 

Нагадаємо, на українському міжбанківському ринку стрімко продовжує падати гривня – основна валюта протягом двох годин сьогоднішніх торгів здорожчала на 20 копійок і більше. Уперше з весни долар США в продажу коштує вже майже 27 грн, а євро перевалив за 30 грн.

Аби підтримати гривню, Нацбанк вирішив сьогодні продати на аукціоні чергові 30 млн доларів.

ТСН

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ