Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Економіка

НБУ: Єврокомісія розпочала офіційний скринінг України і Молдови

У межах цього переговорного розділу аналізується відповідність сферам законодавства ЄС
фото НБУ

Вчора, 9 квітня, розпочався офіційний скринінг Європейської комісії для України та Молдови щодо переговорного розділу 4 «Свобода руху капіталу».

Під час скринінгу аналізується національне законодавство держави-кандидата на вступ до Європейського Союзу та ступінь його відповідності актам права ЄС, повідомляє у телеграмі НБУ.

У межах цього переговорного розділу аналізується відповідність таким сферам законодавства ЄС:

  • свобода руху капіталу та платежів;
  • платіжні системи;
  • протидія легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом.

Загалом процес скринінгу складається з двох етапів.

Перший – роз'яснювальні зустрічі, під час яких представники Європейської комісії розповідають про ключові акти права ЄС та відповідають на запитання держав – кандидатів на вступ до ЄС.

Другий – двосторонні зустрічі, на яких вже держава-кандидат представлятиме оцінку наближення національного законодавства до законодавства ЄС та плани щодо подальшої імплементації актів права ЄС для набуття членства в Європейському Союзі.

Під час вчорашньої роз'яснювальної зустрічі заступник Голови НБУ Сергій Ніколайчук зазначив, що Україна продовжує цілеспрямовано крокувати до ЄС, і конструктивний діалог з Європейською комісією є важливим елементом цього процесу.

«Ми розуміємо, що перед нами постає досить багато завдань для повноцінного забезпечення вільного руху капіталу. Водночас навіть в умовах війни ми маємо низку зрушень, а в чомусь – значно просунулися вперед», – сказав він.

Так, НБУ поступово пом'якшує валютні обмеження за наявності сформованих передумов, здійснює заходи для інтеграції українського платіжного ринку з європейським та сприяє подальшому наближенню українського законодавства до стандартів FATF.

Також триває робота для запровадження чітких правил регулювання ринку віртуальних активів, що відповідатимуть праву ЄС.

«Ми налаштовані докласти всіх зусиль для якнайшвидшого проходження скринінгу та відкриття переговорів за розділом 4», – наголосив Сергій Ніколайчук.

Нагадаємо, що 14 березня розпочався офіційний скринінг переговорного розділу 9 «Фінансові послуги», роботу за яким також координує НБУ. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ