Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство

В Одесі з'явилися захисники даішника, який назвав українську мову «телячою»

Одеський обком Прогресивної соціалістичної партії України обурений діями МВС України, які заявили про дисциплінарне покарання інспектора ДАІ, який відмовився говорити з водієм українською, назвавши державну мову «телячою». Про це йдеться в офіційній заяві обкому.

На думку вітренківців, відео, відзняте 22 січня в Одесі і розміщене в українських інтернет-виданнях, «з усією очевидністю демонструє той факт, що інспектора ДАІ провокували за заздалегідь спланованим мовним питанням».

«Вважаємо, що ця провокація здійснена з метою проведення масових «мовних чисток» щодо російськомовних службовців і заміни їх на південному сході України на русофобів із західних регіонів. Реакція жителя Одеси на порушення його конституційних прав, гарантованих 10 статтею Конституції, - природна відповідь на дії осіб, що принижують його честь і гідність, захист його права спілкуватися рідною мовою», - зазначають автори документа.

Вони впевнені: те, що сталося в Одесі, є наслідком порожніх обіцянок Януковича, Матвійчука і Костусєва вирішити проблему російської мови в Україні та у російськомовній Одесі.

«Ми нагадуємо владі, що відповідно до ст.12 Договору про дружбу, співпрацю і партнерство між Російською Федерацією і Україною, підписаного в Києві 31 травня 1997 р., Україна гарантувала особам, що належать до інших національностей, повністю і ефективно здійснювати свої права людини та основні свободи, і користуватися ними без будь-якої дискримінації. Ми вважаємо, що співробітник ДАІ в Одесі був дискримінований за мовним принципом невідомими особами під час несення служби і вимагаємо притягнути підбурювачів до відповідальності. Ми вимагаємо припинити переслідування російськомовного громадянина і, якщо він буде покараний, то українська влада цим не тільки підтвердить свою націоналістичну сутність, але і фактично покаже всьому світу, що в Україні почалося расистське гоніння російськомовного населення», - підкреслюється в заяві ПСПУ, повідомляє Новый регион.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ