Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

В оновленій домівці УФОТО відкриється перша виставка

В п’ятницю, 17 листопада 2023 року, о 17 год. у виставковій залі домівки УФОТО у Львівському палаці мистецтв (вул. Коперника, 17) відбудеться відкриття виставки світлин Ярослава Савки.

Подія організована у співпраці Українського Фотографічного Товариства (УФОТО), Львівського Фотомузею та Львівського палацу мистецтв.

Уперше Ярослав Савка запрезентував своє фотомистецтво 1926 року на «Виставці українського краєвиду» в Станиславові. На ній молодий аматор презентував свої фотографії пейзажу й одразу здобуває творче ім’я.

Згодом Ярослав Савка став активним організатором мистецького життя Львова, в 1930 році вступає до УФОТО і стає незабаром його скарбником. У 1933 році він стає одним із організаторів та співзасновників першого українського фотографічного журналу у Львові «Світло й Тінь», а також постійним учасником та організатором виставок у Львові.

В рамках відкриття виставки, відбудеться розповідь уфотівки Софії Легін “Про вечори народньої ноші та світливців УФОТО».

У 1922 році у Львові було засновано жіночий промисловий кооператив «Українське Народне Мистецтво» членкині якого одним із завдань ставили перед собою плекати та сприяти розвитку українського народного мистецтва, зацікавити ним настільки, щоб воно стало необхідним у повсякденному житті.

У 1935 році кооператив з метою збереження українських народних традицій та популяризації народного вбрання започаткував у Львові щорічні вечори народньої ноші.
Під час розповіді дізнаємося хто долучився до організації проведення вечорів. Як та де вони відбувалися, яку мали мету та значення.

І звісно побачимо оригінальні світлини українських строїв, зроблені членами «Українського фотографічного товариства», під час проведення вечорів народної ноші. Зокрема, такими фотомитцями як: Олександр Пежанський, Ярослав Савка, Нестор Нижанківський.

Роман МЕТЕЛЬСЬКИЙ

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ