Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

В парламенті Італії представили проект документального фільму про справу Марківа

У залі для преси нижньої палати італійського парламенту відбулася презентація проекту документального фільму ʺНе в тому місці, не в той часʺ (The Wrong Place).
Журналіст Крістіано Тінацці, режисер фільму "Не в тому місці, не в той час". Фото: Ірина Кащей

Це спільна праця трьох італійських журналістів та журналістки hromadske Ольги Токарюк про загибель 24 травня 2014 року у Слов’янську італійського фоторепортера Андреа Роккеллі та російського дисидента й правозахисника Андрія Міронова, - передає Громадське.

У липні 2019 року суд міста Павія засудив українського нацгвардійця Віталія Марківа, який має італійське громадянство, до 24 років ув’язнення за обвинуваченням у причетності до цього вбивства.

Суд в Італії засудив нацгвардійця Марківа до 24 років ув'язнення

Над документальним фільмом уже понад півроку працює італійсько-українська команда за допомогою великої кількості експертів, зокрема військових, зазначив на презентації Крістіано Тінацці, режисер фільму, журналіст із досвідом роботи в зонах конфлікту.

ʺМи хочемо дізнатися правду, хочемо знати, якими були останні дні наших колег-журналістів, — зазначив Тінацці на презентації. — Для цього ми реконструювали останні дні Роккеллі та Міронова, провели інтерв’ю з журналістами, які теж були у ті дні у Слов’янську та знали загиблих. Ми знайшли важливих свідків подій, які не були опитані італійським слідством, зокрема таксиста, котрий віз у той день Роккеллі та Міронова, а також хлопця, фото якого зробив Роккеллі перед смертю. Якщо їх могли знайти ми, то це було можливим і для слідстваʺ.

ʺНаша організація підтримує створення цього документального фільму, оскільки ми обстоюємо правову державуʺ, — сказав під час презентації Антоніо Станго, президент Італійської федерації прав людини. На його думку, суд проти Марківа відбувався під сильним впливом російської пропаганди.

А представниця партії ʺІталійські радикалиʺ Сильвія Манці наголосила, що їхня політсила долучилась до проекту, адже мала тісні зв'язки із загиблим Андрієм Міроновим.

На презентації було показано декілька уривків із майбутнього фільму. Автори планують завершити його у квітні. А поки закликають підтримати його створення на італійській краудфандинговій платформі. Найближчим часом фільм зможуть підтримати й українські користувачі на Спільнокошті.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ