Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

В центрі Львова розкопали прицерковний цвинтар з XVIII ст.

Львівські археологи на площі Святого Теодора натрапили на частину давнього цвинтаря, за попередніми відомостями, з XVIII ст. Колись це, очевидно, було прицерковне кладовище, яке відоме ще з XV ст., повідомила прес-служба Рятівної археологічної служби.

«Археологічні дослідження на площі ми розпочали у середині листопада, - розповідає керівник археологічної експедиції Микола Шніцар. - Наразі, окрім давнього кладовища, нам також вдалось виявити давньоруський об’єкт орієнтовно XIII століття. Знахідки княжих часів - це вже хороша традиція для цієї частини міста. Варто згадати про наші дослідження по вул. Веселій, Сянській, Долинського. Розкопки останніх років дають нам вагомі та переконливі відомості про існування Львова у княжу добу. Також одним із виявлених під час досліджень об’єктів є залишки бруківки ХІХ століття». 

Археологічні дослідження на площі Святого Теодора, що в центральній частині Львова, проводять фахівці Науково-дослідного центру «Рятівна археологічна служба» Інституту археології НАН України на замовлення Львівської міської ради. Роботи планують закінчити до кінця цього року. 

За словами археологів, відомостей про площу Святого Теодора не так багато. Перші пов’язані зі згадкою про дерев’яну церкву Святого Теодора від 1453 року. Припускають, що святиня могла існувати ще з давньоруського часу, однак переконливих підтверджень цієї гіпотези наразі немає. У 1783 році було проведено ревізію церков і через невелику парафію її розібрали, а храмову ікону передали до церкви св. Миколая, розташованої поруч. Вже пізніше тут була облаштована площа, на якій виникла торговиця, так звана Стара Тандета, яка існувала у ХІХ ст. Цікавим є факт, що з середини ХХ ст. цей ринок називали Краківським і він фактично був попередником нинішнього, який перенесли на сьогоднішнє місце у 1960-х роках ХХ ст.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ