Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я  |  Війна з Росією

В центрі НЕЗЛАМНІ до протезування ніг готується 57-річний захисник

В центрі НЕЗЛАМНІ до протезування ніг готується 57-річний захисник. Про це повідомили в пресслужбі ЛМР.

Він був за крок від смерті, але зберіг віру в життя. Втратив обидві ноги, але не бажання знову ходити. Тому вже зараз готується до протезування у Національному реабілітаційному центрі НЕЗЛАМНІ.

Олегові Дубовому – 57 років. Він з міста Чортків, що на Тернопільщині. До повномасштабного вторгнення працював в локомотивному депо. 24 лютого 2022 року чоловік вирішив не чекати повістки і добровільно доєднався до ТРО, в чиїх лавах і став на захист країни. Після підготовки воював спершу на Харківському напрямку, а згодом на Донецькому.

Поранення отримав 9 березня 2023 року. Пригадує, що в ті дні, як і в більшості на фронті, ворог не шкодував снарядів. Під час чергового мінометного обстрілу захисник встиг заскочити в бліндаж. Вже в укритті почув ще один вибух, щось влетіло прямо всередину і вдарило в ноги. Спершу він навіть болю не відчув – був шок. Потім дивиться на свої ноги, а їх немає. Врятував побратим, який заскочив в бліндаж і не дав Олегові стекти кров’ю – вміло наклав два турнікети. Далі бойові товариші 2,5 км несли захисника на ношах до точки евакуації. Звідти важкопораненого бійця доправили в стабілізаційний пункт на Донеччині. Там воїнові надали першу допомогу і відправили на Дніпро. А потім Олега лікували вже у Тернополі. 

Шанси вижити при такому пораненні і такій масивній кровотечі були мізерними. Однак, лікарям вдалося вибороти його життя. Захисник пригадує: «Я думав, що все ж таки помру, а тому передав обручку дружині на згадку про себе». Натомість дружина вірила, що з її чоловіком все буде добре. Так і сталося.

Після перемоги над смертю для подальшої реабілітації Олег прибув до Львова, у центр НЕЗЛАМНІ на базі Першого медичного об’єднання. Зараз протезисти готують для нього тимчасові протези, на яких ветеран буде вчитися ходити перед отриманням уже постійних штучних кінцівок.

Після відновлення Олег хоче жити повноцінно та волонтерити. А всім захисникам, які нещодавно втратили кінцівки і не знають як жити далі, бажає ніколи не падати духом! Підтримує Олега його дружина Наталія.

Через російську агресію щодня страждають сотні людей, тому аби зробити їхнє лікування й реабілітацію комфортними і доступними в Україні, у Львові, в Національному центрі реабілітації НЕЗЛАМНІ (UNBROKEN) з кожним українцем працює мультидисциплінарна команда, яка надає хірургічну, фізичну, психологічну та психосоціальну професійну допомогу. Завдяки підтримці донорів, відкрили протезну майстерню та встановлюють біонічні протези, а також облаштувати новий сучасний корпус реабілітації: це 7 поверхів із  найсучаснішим обладнанням для відновлення. Щороку отримувати допомогу тут зможуть 10 тисяч українців.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ