Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

В Україні можуть здорожчати продукти через вимкнення електроенергії

Через регулярні вимкнення електроенергії українські виробники та магазини переходять на бензинові та дизельні генератори, що обходиться значно дорожче ніж звичне джерело енергії.
Фото ілюстративне

Це неминуче вплине на вартість низки продуктів, пише видання «Апостроф».

Як зазначають експерти, відсутність надійного електропостачання може спровокувати також дефіцит деяких продуктів через скорочення виробництва.

Зокрема, на полицях магазинів здорожчають овочі, тому що овочесховища потребують постійного підключення до електроенергії.

У Всеукраїнській аграрній раді повідомлять, що перехід на генератори призведе до здорожчання лише за енергоносіями учетверо, адже дизпаливо коштує близько 50 гривень за літр. Зокрема на виробництво одного кіловата електрики йде пів літра палива, тобто 25 гривень.

У результаті це позначиться на собівартості зберігання овочів, які додадуть у ціні 15-20% ще до зими.

Також відсутність електропостачання вдарить по молочній галузі. У Союзі молочних підприємств України розповіли, що перехід на генератори призведе не тільки до зростання вартості молочної продукції, а підкосить усю галузь. Оскільки це потягне за собою ряд проблем. Передусім скорочення обсягів виробництва призведе до зменшення заробітної платні співробітників підприємств, зменшиться прийом молока молокозаводами та скоротиться поголів’я корів через відсутність збуту молока тощо. 

В Україні також прогнозують зростання цін на м'ясо та курятину. Так, птахофабрики вже заявили про дестабілізацію роботи через відключення електрики, що призведе до збільшення собівартості виробництва, втрати продуктивності та порушення технологічних процесів.

Підприємства використовують генератори для інкубаторів, оскільки відключення електроенергії призводить до значних виробничих втрат закладених на інкубацію яєць та недоотримання молодняку.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ