Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

В Україні можуть зникнути сигаретні кіоски

У Верховній Раді України зареєстрований законопроект, який значно ускладнить доступ українців до шкідливих продуктів. Ініціатором законопроекту виступила депутат від "Народного фронту" Олена Масоріна.

Як йдеться в пояснювальній записці, його метою є "обмеження впливу викладки тютюнових виробів у місцях їх продажу на дітей та осіб, що не палять".

«Тютюнові вироби мають бути розміщені таким чином, щоб залишатися невидимими для громадськості поза межами місць торгівлі, у тому числі і спеціалізованих, доступ у які буде заборонено особам, які не досягли 18 років», - обгрунтовує свою позицію Масоріна.

Зміни, запропоновані депутатом, регулюватимуть вигляд вітрин та викладки сигарет (йдеться про освітлення, фон та колір). Законопроектом пропонується заборонити відкриту викладку тютюнових виробів у всіх місцях торгівлі, а для магазинів чи кіосків, значна частина товарообороту яких формується за рахунок тютюнових виробів - надати їм можливість переобладнатись у спеціалізоване місце торгівлі. Таких в Україні, за даними депутата, зараз понад 70 тисяч.

У своєму законопроекті Масоріна опирається на досвід Великобританії та пропонує перехідний період для його реалізації. Великі торгові точки мають здійснити необхідні зміни за один рік, в той час як малому та середньому бізнесу на це дається до трьох років.

"Переобладнання точок продажу може бути достатньо дорогим. У зв’язку із цим власникам малого та середнього бізнесу зазвичай потрібен більший час на пристосування до нового регулювання та можливості планування свого бізнесу заздалегідь", – зазначає нардеп.

Також пропонується підвищити вартість ліцензії на торгівлю тютюновими виробами для спеціалізованих місць торгівлі. Вартість такої ліцензії у 3 рази перевищуватиме вартість звичайної ліцензії на торгівлю тютюновими виробами. Порушення вимог, встановлених законом щодо спеціалізованих місць торгівлі, матиме наслідком анулювання відповідної ліцензії.

Окрім цього, пропонується збільшити штрафи за паління у громадських місцях, зберігши при цьому "вилку" можливого штрафу для забезпечення принципу індивідуальності покарання.

Укрінформ

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ