Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

В Україні порахують білих лелек

В Україні ініціювали проведення всеукраїнського обліку лелеки білого – гніздування в умовах війни.
Лелека білий

Громадська організація «Українське товариство охорони птахів», партнер міжнародної природоохоронної асоціації BirdLife Internatuional в Україні, за сприяння Союзу охорони природи та біорізноманіття Німеччини (NABU) ініціює проведення Всеукраїнського обліку лелеки білого – гніздування в умовах війни.

Головною метою обліку є визначення сучасного стану популяції лелеки білого на території України в обставинах повномасштабного військового вторгнення РФ. Отримані дані будуть використані для проведення аналізу та оцінки впливу бойових дій на гніздування птаха, а також на визначення територіальних змін у розподілі гніздуючих лелек. Облік сприятиме розробленню й в подальшому реалізації плану природоохоронних заходів щодо цього виду з урахуванням негативних чинників війни. Триватиме захід з травня по серпень 2023 року. Даний облік передує черговому міжнародному обліку лелеки, який проводитиметься у 2024 році.

Успіх ініційованої природоохоронної акції щодо збереження широко знаного та улюбленого птаха українців, який, ймовірно, чи не найбільше серед пернатих страждає від війни, втрачаючи, як і люди, свої помешкання, в значній мірі залежить від участі в ній громадськості. Тому Товариство звертається до громад України, особливо сільської місцевості долучитися до обліку лелеки білого у поточному році, надавши інформацію про гніздування птахів і поруч із місцем свого мешкання. Облік відбуватиметься в онлайн-форматі й взяти участь в ньому може кожний не байдужий до майбутнього наших українських лелек білих, заповнивши спеціально розроблену анкету, яка знаходиться за посиланням: https://forms.gle/vDpzavaa7eTXxTM9A

Ольга Яремченко, керівниця природоохоронних проєктів ГО «Українське товариство охорони птахів»: «Лелеки білі, окрім того, що, живуть з нами поруч і спостерігати  за ними просто й цікаво, також є  символом добра в українців. Тому Товариство сподівається на широкий відгук громадськості взяти участь в обліку цього птаха та таким чином долучитися до досліджень впливу війни на нього, зокрема дізнатися які зміни відбулись у його гніздуванні, де та скільки пар втратили свої домівки через руйнування, де та скільки - не повернулись до своїх гнізд, скільки птахів продовжують гніздитись та інше. Зараз, в умовах війни,  це надзвичайно важливі дані, які допоможуть природоохоронникам і науковцям своєчасно спланувати та в подальшому впроваджувати заходи з допомоги лелекам білим вижити в умовах війни».

Лелеки живуть з нами поруч. Образ лелеки для українців є магічним символом споконвічних часів. Ці птахи для нас асоціюються з добробутом і спокоєм, можливістю жити у мирі з природою, адже сусідство людини і дикого птаха додає нам відчуття спорідненості та гармонійності відносин з природою.

24 лютого 2022 р. віроломне повномасштабне військове вторгнення РФ в Україну вмить зруйнувало спокійне мирне життя українців та найулюбленіших птахів-сусідів – лелек білих. У той рік, ймовірно, чимала кількісті лелечих пар в Україні, як і люди, втратили свої домівки через ворожі руйнування. Зараз перед нами гостро стоїть питання, як лелеки білі виживають в умовах війни, чи потребують нашої допомоги та якщо так, то що ми маємо зробити для їхнього збереження.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ