Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

В Україні презентували Індекс прозорості сайтів українських компаній-2019

Центр «Розвиток корпоративної соціальної відповідальності» (КСВ) у партнерстві з Професійною асоціацією корпоративного управління, за підтримки CIPE та сприяння Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України, презентували Індекс прозорості сайтів українських компаній-2019.

«З 2011 року ми є ініціаторами оцінювання рівня розкриття інформації з корпоративного управління, взаємовідносин із співробітниками, захисту довкілля та інших питань КСВ на сайтах українських компаній. Це допомагає продемонструвати бізнесу важливість прозорості та відкритості», - зазначає Марина САПРИКІНА, голова правління Центру «Розвиток КСВ»

Учасниками оцінювання стали сайти компаній, які увійшли до ТОП-100 найбільших платників податків в Україні у 2019 р. за даними Державної податкової служби. Було проаналізовано 86 сайтів (14 компаній не мають сайтів), серед яких 63 - приватних компаній та 23 - державних підприємств.

Олександр ОКУНЄВ, голова Правління Професійної асоціації корпоративного управління, наголосив: "Вперше ми вирішили звернути увагу також і на особисте лідерство вищих керівників компаній, адже, на нашу думку, в компанії, що сповідує, наприклад, підтримку екологічних проєктів, директор має просто по-людськи поділяти ці ідеї, особисто підтримувати проєкти в цій сфері ще і як громадянин, а не тільки "по роботі".

Лідерами Індексу стали наступні компанії: «Укргазбанк», ПрАТ «Карлсберг Україна», АТ «ПУМБ». До десятки компаній з найвищим рівнем розкриття інформації увійшли: ДП «НАЕК «Енергоатом», АТ НАК «Нафтогаз України», ДП «НАЕК «Укренерго», ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг», ПрАТ «Укргідроенерго», АТ «Фармак», АТ «Укрзалізниця». 

За секторальним аналізом найвищий рівень розкриття інформації продемонстрували компанії

фінансової сфери, транспорту та постачання електроенергії. Найнижчий рівень прозорості у сфери будівництва та у секторі тимчасового розміщення й організації харчування. Державні підприємства мають практично по всіх критеріях і компонентах Індексу Прозорості вищі показники, ніж компанії приватної форми власності. 

Рівень прозорості сайтів ТОП-10 компаній за 2019 склав 52,3%, в той же час рівень ТОП-100 компаній дорівнює 25,5%. Здебільшого компанії на корпоративних сторінках розкривають інформацію про свої політики й програми у сфері охорони довкілля, трудових відносин, роботи з громадами та деяких питань корпоративного управління. Практично відсутня інформація про програми захисту прав людини, роботу з постачальниками та лідерства керівництва, в тому числі у соціальних питаннях.  Не є розповсюдженою і практика розкриття інформації про структуру власності, створення структур управління корпоративною соціальною відповідальністю та залучення стейкхолдерів.

Тільки 31 компанія з числа найбільших платників податків України оприлюднила Звіти про управління 2019 р. Нефінансові звіти за 2019 р. оприлюднили на своїх сторінках тільки 6 компаній. 7 компаній відзначили Цілі сталого розвитку на сторінках корпоративних сайтів.

Про Індекс прозорості сайтів українських компаній: Оцінка відбувається на основі інформації, розміщеної на сайті компанії. Методика оцінювання була розроблена Beyond Business (Ізраїль) у співпраці з Центром «Розвиток КСВ», і оновлювалась у наступні роки. Наприклад, доповненням 2019 року стала оцінка нових критеріїв: відповідальне лідерство, гендерна рівність, також були розширені показники корпоративного управління. Компанія отримує бали за наявність політики та результатів з таких питань як: корпоративне управління, чесні операційні практики, права людини та трудові практики, захист довкілля, відповідальне споживання та відносини з громадою. Крім того, оцінюються Звіти про управління, нефінансові звіти компаній, розміщені на сайтах, навігація сайтів та доступність розміщення інформації з КСВ. Учасниками оцінювання 2019 стали компанії відповідно до ТОП-100 найбільших платників податків в Україні у 2019 р. за даними Державної фіскальної служби.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ