Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

В Україні скасовано позаконкурсний вступ до ВНЗ

Законом України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів" України скасовано позаконкурсний вступ до вищих навчальних закладів, - Гал-інфо з посиланням на сторінку у Facebook першого заступника міністра освіти та науки Інни Совсун.

"Відповідно до Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України" від 24 грудня 2015 року № 911-VIII серед іншого внесено зміни до Закону "Про вищу освіту", і речення про позаконкурсний вступ змінено на пряму цитату з Конституції:

"Громадяни мають право безоплатно здобути вищу освіту в державних і комунальних навчальних закладах НА КОНКУРСНІЙ ОСНОВІ."

(Так, це напряму написано у Конституції. Ні, я не знаю, чому на цю статтю ніхто не зважав, коли надавалось право позаконкурсного вступу різним категоріям).

Чинною залишається лише своєрідна пільга для сиріт - вони навчаються бекоштовно, навіть якщо вступили на контракт.

Безперечно, є категорії, котрі потребують додаткової підтримки від держави, але вступ поза конкурсом - це не коректна форма пільги. Ніхто ж не хоче іти до лікаря, який вступив до університету, через те, що мав пільгу, а не через те, що добре знав хімію і біологію?...

Окрема дяка членам Кабміну, які після детального обговорення цього питання зголосились піти на цей крок. І розробникам Конституції - які вписали цю норму в Конституцію:)", - зокрема написала Інна Совсун.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ