Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн

В Україні стартували вибори в 144 об’єднаних громадах в 22 регіонах

Сьогодні, 18 грудня, відбувається голосування на перших місцевих виборах у 144 об’єднаних територіальних громадах. За результатами голосування буде обрано 76 сільських голів, селищних голів - 46, міських голів - 21, а також відповідні місцеві ради та 1 старосту. Про це повідомили в ОПОРі.

О 07:15 мали бути проведені підготовчі засідання дільничних виборчих комісій. А саме голосування пройде з 08:00 до 20:00.

Протягом останніх двох місяців Громадянська мережа ОПОРА провадить кампанію спостереження за першими місцевими виборами в об’єднаних громадах. Дозвіл ЦВК мати офіційних спостерігачів на цих виборах Мережа отримала 7 листопада 2016 року. Статус офіційного спостерігача дозволяє право присутності на засіданнях виборчої комісії, право підпису на протоколах та отримання їхньої копії, право на оскарження порушення виборчого законодавства до відповідних виборчих комісій або суду.

Нагадаємо, що проведення цих виборів є заключним етапом об’єднання територіальних громад і набуття повноважень новими органами самоврядування.

Загалом, агітаційна активність місцевих організацій політичних партій та кандидатів  на перших місцевих виборах 18 грудня не була високою.  Втім, конкретність виборчого процесу є вищою у міських об’єднаних територіальних громадах і доволі слабкою на рівні сіл та селищ. Зауважимо також, що на перших місцевих виборах у об’єднаних територіальних громадах не вдалося повністю запобігти зловживанням адміністративними ресурсами та використанню кандидатами місцевих програм розвитку у виборчих інтересах. Крім цього, посадові особи органів влади залучалися в окремих громадах до агітації на користь конкретних кандидатів, що у низці випадків мало ознаки зловживання адміністративним ресурсом.

Громадянська мережа ОПОРА звертає увагу на нестабільну організацію виборчого процесу у Миколаївській міській об’єднаній громаді (Донецька обл.), враховуючи проведення перших засідань ДВК лише 14 грудня. Політичні суб’єкти мають утриматись від будь-яких спроб дестабілізувати організацію голосування та роботи виборчих комісій, а правоохоронні органи та ЦВК в межах повноважень зобов’язані запобігти  ризикам зриву голосування.

Як було зафіксовано спостерігачами ОПОРИ, значна частина виборчих комісій, насамперед ДВК, мають незадовільне матеріально-технічне забезпечення та здійснюють повноваження у неналежних приміщеннях.

Оскільки ОПОРА ставить перед собою завдання не лише надати об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також попередити вчинення порушень виборчого законодавства, активісти Мережі рекомендують правоохоронним органам вживати належних профілактичних заходів й оперативно запобігати виборчим зловживанням і явним порушенням виборчого законодавства під час голосування,  підрахунку голосів та на етапі встановлення результатів виборів. Закликаємо Центральну виборчу комісію у межах законодавства забезпечити більш дієвий контроль за діяльністю територіальних виборчих комісій та здійснювати міри реагування у разі дестабілізації їхньої роботи.

Нагадаємо, що спостереження ОПОРИ за першими місцевими виборами у об’єднаних територіальних громадах 11 грудня 2016 року виявило низку порушень виборчого законодавства, однак вони не мали системного характеру. Переважна більшість була пов’язана з незадовільним рівнем компетентності членів виборчих комісій, недоліками у організації виборів та їх матеріально-технічному забезпеченні, низькою поінформованістю про законодавчі обмеження та процедури. 

Додамо, що сьогодні, 18 грудня, у шістьох об'єднаних громадах на Львівщині, що налічують майже 50 тис. виборців, відбудуться перші вибори. Окрім міських і сільських голів, обируть також 140 місцевих депутатів.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ