Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Фінансування проєктів місцевого розвитку - ключова тема конференції у Львові

У Львові, за ініціативи Укрексімбанку, відбувся круглий стіл «Міста для людей», на якому обговорили питання фінансування міст в умовах війни та майбутньої відбудови.

Вчора, 13 вересня, у Львові відбувся круглий стіл «Міста для людей. Можливості для фінансування муніципального сектору під час війни та у період відбудови». Захід організував Укрексімбанк – найбільший корпоративно-інвестиційний банк України, який уже реалізував низку успішних проєктів із фінансування міст під час війни.

На круглому столі зібралися міські голови, лідери громад, керівники комунальних підприємств та представники медіа. Метою заходу було обговорити доступні механізми фінансування потреб відновлення та розбудови міст, поділитися досвідом реалізації конкретних проєктів.

У вступному слові член правління Укрексімбанку Михайло Медко зазначив, що муніципально-комунальний сектор має великий невикористаний потенціал після реформи децентралізації. Він підкреслив важливість фінансування інфраструктурних проєктів для місцевого розвитку.

Присутній на заході заступник міського голови Львова Андрій Москаленко подякував за проведення конференції та відзначив, що для реалізації поточних завдань у містах, зокрема підтримки ЗСУ, необхідне залучення додаткових коштів, у тому числі через кредитування та співпрацю з банками.

У роботі круглого столу також узяли участь директор, старший банкір департаменту сталої інфраструктури ЄБРР Денис Гайовий, керівник групи «Фінансова інфраструктура» проєкту USAID «Реформування фінансового сектора» Павло Костромицький, заступник міського голови з питань діяльності виконавчих органів, директор департаменту економіки, фінансів та міського бюджету Дніпровської міської ради Володимир Міллер, керівниця групи реалізації проєктів міжнародних фінансових організацій ЛКП «Львівелектротранс» Ірина Іванишин. Вони поділилися досвідом співпраці з міжнародними фінансовими організаціями та реалізації конкретних проєктів у своїх містах.

Як повідомив під час онлайн-включення директор, старший банкір департаменту сталої інфраструктури ЄБРР Денис Гайовий, Європейський банк реконструкції та розвитку готовий продовжувати підтримку українських міст. ЄБРР за 30 років роботи в Україні проінвестував понад 18 млрд євро у різні проєкти. Наразі портфель ЄБРР в Україні становить 4,4 млрд євро.

За словами Гайового, ЄБРР готовий і надалі підтримувати українські міста, зокрема надаючи технічну допомогу та фінансування проєктів. Пріоритетними сферами для банку є стала інфраструктура, енергоефективність та "зелені" проєкти.

ЄБРР уже профінансував низку проєктів у різних містах України, зокрема у сфері твердих побутових відходів, оновлення громадського транспорту, водопостачання та інші.

Гайовий зазначив, що ЄБРР зацікавлений у співпраці з малими містами і готовий розглядати проєкти з невеликими бюджетами. Для цього можливе об'єднання кількох проєктів або залучення інших донорів. Зокрема для такої співпраці в Україні ЄБРР уклав угоду з Укрексімбанком.

Як зазначив Михайло Медко, розбудова і відновлення інфраструктури України – питання, яке потрібно вирішувати вже зараз.

"Наш акцент, наприклад, на ОТГ на базі села. Ви, можливо, пам’ятаєте, що відповідно до бюджетного кодексу такі муніципалітети не мають права напряму кредитуватися, але кредитуватися їхнім комунальним підприємством не заборонено. У нас уже є успішні кейси. Ми бачимо, що є такі ОТГ, особливо коли вони в периметрі великих міст, на їхній території якісь великі заводи, оренда землі тощо, то вони можуть дати фору за фінансами деяким районним центрам, скажімо так”, - зазначив Медко.

Директор департаменту політики міжбюджетних відносин та місцевих бюджетів Міністерства фінансів України Олександр Корень розповів про особливості отримання погодження від Мінфіну на запозичення місцевих бюджетів.

Він також наголосив на важливості фахової підготовки спеціалістів, які займаються питаннями запозичень та кредитування місцевих бюджетів.

"Коли готується пакет документів на здійснення запозичення або на отримання гарантії, то рішення про це приймається після того, як отримаєте погодження з Міністерства фінансів. На жаль, є випадки, коли до нас надходить уже прийняте рішення тієї чи іншої ради, що є порушенням нормативних актів, які визначені в цьому процесі", - зазначив Корень.

Також Олександр Корень зазначив, що найбільш активними в питаннях залучення запозичень є Дніпропетровська, Львівська, Харківська області та місто Київ. Також він додав, що найкращим рішенням є саме проєктні запозичення, адже вони даватимуть можливість бачити результат і рухатися туди, куди потрібно, на відміну від кредитування бюджету розвитку.

Отже, попри війну та інші труднощі, Укрексімбанк демонструє готовність і надалі підтримувати міста та комунальні підприємства, надаючи їм необхідне фінансування. Це дозволяє реалізовувати важливі інфраструктурні та соціальні проєкти в українських містах і громадах.

Проведений круглий стіл продемонстрував актуальність та важливість обговорення питань фінансування міст та громад в умовах війни та майбутньої відбудови країни. Укрексімбанк показав себе надійним партнером для місцевих громад у реалізації інфраструктурних проєктів. Подібні заходи дозволяють обмінятися кращими практиками та налагодити конструктивну співпрацю між органами місцевого самоврядування, фінансовими установами та державними органами.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ