Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Громади Львівської області розпочали напрацьовувати стратегії власного розвитку

Розпочався практичний етап напрацювання стратегій територіальними громадами області. Зокрема, сьогодні над майбутніми векторами розвитку працювали у Рава-Руській територіальній громаді. Тут відбулося розширене засідання робочої групи з формування стратегії розвитку міської територіальної громади - інформує 8 вересня пресслужба ЛОДА.
Фото Львівська ОДА

«Рава-Руська громада є однією із семи територіальних громад, в яких представники різних департаментів ОДА та експерти проведуть розширені засідання робочих груп з напрацювання стратегій розвитку. Також ми супроводжуватимемо розробку стратегій у Белзькій, Сколівській, Стрийській міських, Красненській, Добротвірській селищних та Добросинсько-Магерівській сільській громадах. Наше завдання – допомогти громадам сформувати справді актуальні шляхи подальшого розвитку, зрозуміти власні потреби і цілі. Важливо, що стратегії розвитку, які відповідають стратегії області, держави дозволяють громаді більш якісно використовувати всі наявні можливості для залучення ресурсів на свої території»,- - зазначив голова Львівської ОДА Максим Козицький.

Оскільки стратегія має включати всі основні галузі життя громади, порушили питання розвитку таких напрямків як медицина, транспорт, прикордонна інфраструктура, освіта тощо.   

Серед спікерів засідання – заступник директора департаменту економічної політики Вадим Табакера, начальник управління транспорту та зв‘язку Степан Рудницький, заступник директора департаменту дорожнього господарства Микола Одиноцький, директор департаменту охорони здоров’я Орест Чемерис, директор департаменту освіти і науки Олег Паска, радник голови Львівської ОДА Галина Бордун.

На необхідності та важливості якісної стратегії для розвитку громади говорив Вадим Табакера.

«Стратегія - те, що вирізняє громаду з-поміж сотень, це боротьба за людей та інвестиції. На сьогодні на Львівщині є території з різними можливостями розвитку, у випадку  Рава-Руської - це прикордонна громада з розвинутою логістичною  інфраструктурою», - зазначив він.

«При формуванні стратегії варто використовувати принцип маршрутного формування доріг, а також попередньо провести інвентаризацію комунальних доріг. У стратегії варто передбачити розвиток транспортного коридору «Балтійське - Чорне море» (проект Go Highway)», - розповів про можливості участі громади у формуванні якісної мережі автомобільних доріг Микола Одиноцький.

Також обговорили такі складові стратегії як перспективи використання логістичного та прикордонного потенціалу громади, розвиток госпітальних округів, моделювання лікарень та майбутні зміни ліжкового фонду у зв’язку з реформою медицини, розвиток освіти, імплементації міжнародної технічної допомоги в процесі реалізації стратегії розвитку громади.

Зі сторони бізнесу участь в обговоренні взяв директор ПП «Рома», член депутатської комісії з питань бюджету та соціально-економічного розвитку ЛОР Роман Демчина, який наголосив, що стратегічно важливим проектом  для громади є будівництво підвідного газопроводу.

Усі ці напрацювання ляжуть в основу майбутньої стратегії розвитку громади.

«Нашим стратегічним бажанням є, щоб у нашій громаді жили заможні і вільні люди. Тому стратегія розвитку, яку ми зараз розробляємо, має врахувати всі наші переваги і дозволити ефективно їх використати», - підсумував керівник громади Іван Івануса.

Зазначимо, що ще раніше департамент економічної політики Львівської ОДА проаналізував, які громади на Львівщині мають стратегії, які їх розробляють, а які особливо потребують допомоги. Для цього у червні провели 7 виїзних навчальних семінарів для посадовців органів місцевого самоврядування у районних центрах області, в яких взяли участь представники 67 громад.

Після чого до 1 липня зібрали заявки на допомогу у стратегуванні від громад. Так, громади подали рішення місцевої ради про початок розробки стратегії, рішення про затвердження складу робочої групи, затверджений графік проведення робочих груп та інших тематичних заходів з розробки стратегії громади. Тобто зробили перші кроки у розробці стратегії.

Опісля Львівська ОДА відібрала сім громад, які отримають необхідний супровід у напрацюванні якісних стратегій.

У департаменті економічної політики наголошують, цілі стратегії визначає сама громада, ЛОДА ж пропонує повний методично-консультативний супровід експертів та департаментів.

Наявність стратегії – це доступ до державних та обласних програм, проєктів міжнародно-технічної допомоги, інвестицій.

Додамо, консультативну допомогу у напрацюванні стратегій департамент економічної політики Львівської ОДА надає всім громадам області і постійно.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ