Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

В Україні стартував другий етап Всеукраїнського проекту «Зупинити епідемію серцево-судинних катастроф»

10 серпня в Україні розпочався другий етап всеукраїнського проекту "Зупинити епідемію серцево-судинних катастроф". Він має на меті вдосконалення медичної допомоги у віддалених від обласних центрів районів, підвищення доступності усіх верств населення з серцево-судинними захворюваннями до сучасних якісних діагностики та лікування. Повідомила прес-служба Міністерства охорони здоров’я України.

Другий етап розпочався у м. Прилуки Чернігівської області.

У рамках програми робочого візиту на базі Прилуцької центральної міської лікарні відбулася науково-практична конференція за участю кардіологів, терапевтів, лікарів сімейної медицини, швидкої допомоги, педіатрів, неонатологів, акушер-гінекологів та студентів медичного коледжу м. Прилук, Прилуцького та суміжних районів.

Фахівці НІССХ імені М.М. Амосова та ІПАГ розповіли про новітні методи, які застосовуються у сучасної практиці, про своє бачення організації взаємодії та наступності при лікуванні хворих з серцево-судинними патологіями. Під час конференції відбулася відверта розмова та обмін досвідом, були обговорені суттєві моменти ефективної та злагодженої співпраці фахівців високоспеціалізованих закладів охорони здоров'я та лікарів первинної та вторинної ланки.

Головна проблема регіону в тому, що майже усі етапи допомоги хворим з серцево-судинними патологіями зосереджені в обласному центрі. При тому наслідком реформи стало те, що швидка допомога не може виїжджати за межі району, тобто хворі не мають можливості достатися до місця, де їм допоможуть. У районах недостатня кількість не тільки кардіологів, але й сімейних лікарів. Якщо казати про екстрену допомогу при гострому коронарному синдромі, то проблемним питанням залишається проведення тромболітичної терапії на догоспітальному етапі.

Одним з напрямків покращення медичної допомоги та її доступності для усіх мешканців є створення міжрайонних регіональних центрів кардіологічної допомоги з інтенсивною терапією, а у перспективі й інтервенційною кардіологією. Один з таких центрів має бути у Прилуках.

Київські фахівці провели обстеження та консультації найбільш складних пацієнтів регіону. Всього було обстежено більш 30 дорослих та 30 дітей. Хворі, які потребують кардіохірургічного лікування були скеровані до НІССХ імені М.М. Амосова.

Нагадаємо, що рік тому у вересні у Черкасах стартував Всеукраїнський проект, ініційований фахівцями Національного інституту серцево-судинної хірургії імені М.М. Амосова на чолі з головним позаштатним спеціалістом МОЗ України за спеціальністю «Хірургія серця і магістральних судин у дорослих» д. мед. н. Костянтином Руденком, «Зупинити епідемію серцево-судинних катастроф» спрямований на підвищення якості надання кардіохірургічної медичної допомоги населенню. За рік заходи проекту пройшли майже в усіх областях України.

 

 

 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ