Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

В Україні стартував третій етап реформи галузі містобудування

Як повідомили 1 липня у прес-службі Міністерства цифрової трансформації України, стартував третій етап реформи галузі містобудування.

Уряд продовжує реформувати одну з найскладніших та найкорумпованіших галузей — містобудування. Зі схвалення Кабінетом Міністрів України відповідної постанови «Про реалізацію експериментального проєкту щодо запровадження першої черги Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва» стартував третій етап реформи.

Постанова створила правові підстави для запуску головного компоненту Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва – Реєстру будівельної діяльності.

Це новий електронний реєстр, що забезпечить створення, збирання, накопичення, обробку, захист, облік інформації про об’єкти та учасників будівництва і зв’язки між ними.

Його переваги перед Реєстром дозвільних документів ДАБІ:

  • Персональна відповідальність та цифровий слід кожної дії у Реєстрі
  • Розподілена модель зберігання даних, орієнтована на об’єкти будівництва
  • Реєстр будівельної діяльності у складі ЄДЕССБ повністю належить державі, що виключає можливість стороннього втручання.

Крім цього експериментальним проєктом передбачено:

  • Внесення містобудівних умов та обмежень та будівельних паспортів до електронної системи з липня 2020 року у пілотному режимі.
  • Доступ до усіх адміністративних послуг для об’єктів класу наслідків СС1 на порталі Дія з вересня 2020 року.
  • Створення звітів про експертизу проєктної документації.
  • Ведення Мінрегіоном реєстрів атестованих осіб, експертних організацій, ліцензіатів, саморегулівних організацій.
  • Підключення до електронної системи учасників будівництва з моменту подання заяви до Мінрегіону на період дії експерименту.

Постанова розроблена Міністерством цифрової трансформації спільно з Міністерством розвитку громад та територій України та Комітетом Верховної Ради з питань будівництва.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ