Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

В Україні відзначають Собор Архістратига Михаїла

Цього дня православні вшановують очільника війська небесного – архангела Михаїла.
Архангел Михаїл з діяннями, ІІ пол. XVI ст., с. Воля Висоцька, Львівська обл. Фото Олена Ляхович

За інформацією УНІАН, сьогодні, 21 листопада, православні християни відзначають Собор архистратига Михаїла та інших Небесних сил безтілесних, або, як називають його у народі, – Михайлів день.

Дата святкування постійна й вибрана не випадково, адже листопад є 9-м місяцем від березня, з якого в давнину починалося обчислення нового року. На вшанування всіх 9-ти ангельських чинів саме у листопаді встановлене їхнє свято.

Архангел Михаїл: що про нього відомо

Свято має повну назву Собор архистратига Михаїла та інших Небесних сил безтілесних, оскільки собор – це з’єднання, сукупність усіх святих ангелів на чолі з архистратигом Михаїлом. Усі вони славлять Святу Трійцю і служать Богу.

Архангел Михаїл є архистратигом, тобто головнокомандувачем. За церковними канонами, він очолює всі дев’ять чинів ангелів та є головним воїном у битві добра і зла. Вважається, що саме архистратиг Михаїл переміг сатану, скинувши його та інших занепалих духів із небес. Озброєний мечем, він стоїть на сторожі воріт раю.

Як глава воїнства Господнього архангел Михаїл вважається покровителем війська та захисником віруючих. Його також називають захисником душ померлих. Саме архистратиг Михаїл на Страшному суді закличе трубним гласом мертвих з могил і молитиметься Господу про їх прощення.

Традиції святкування Михайлова дня

Цього дня, звісно ж, насамперед слід сходити до церкви й помолитися перед іконою архистратига Михаїла, просячи у нього захисту від лукавого і темних сил.

Важливою традицією свята Собору архистратига Михаїла є допомога бідним та нужденним. Цей день – чудова нагода, аби помиритися з тим, з ким людина перебуває у сварці.

Для українців цей день має особливе значення, адже архистратиг Михаїл вважається покровителем столиці України – міста Києва.

Прикмети на Михайлів день

Здавна у народі вважалося, що на свято архангела Михаїла зима повноцінно вступала в свої права. У цей день було прийнято заганяти худобу в зимовий двір, а також уважно стежити за знаками природи.

Якщо у Михайлів день сніжно, то і Великдень буде в снігу.

Якщо 21 листопада немає навіть морозу – чекай теплу зиму.

Ранковий іній віщує сніжну зиму, а туман – теплу.

Якщо цього дня немає вітру та жодних опадів – скоро вдарять морози.

А якщо весь день на Михайла ясно – значить, скоро настануть тріскучі морози.

Воєначальник Небесного воїнства: Архангел Михаїл на давніх українських іконах

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ