Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

В Україні виявили новий різновид штаму "Омікрон": ситуація на Львівщині

Про новий різновид штаму інформують у Міністерстві охорони здоров’я України. Завдяки секвенуванню зразків вдалось виявити, що в Україні з’явився новий різновид штаму «Омікрон» – ВА.5. Наразі цей штам виявили у Чернівецькій області – 7 випадків, інформує Львівська ОВА.

Раніше в Україні визначали лише різновиди ВА.1 та ВА.2 цього штаму. 

Як повідомила керівниця Львівського обласного центру контролю та профілактики хвороб Наталія Іванченко, на Львівщині нового штаму не зафіксовано.

Що відомо про новий різновид? 

Підтип BA.5 штаму «Омікрон» вперше виявили у Південній Африці у зразку, відібраному 25 лютого 2022 року.

У травні цього року у Європейському центрі контролю та профілактики захворювань назвали підтипи ВА.4 та ВА.5 «такими, що викликають занепокоєння». 

Станом на 17 липня підтип ВА.5 штаму «Омікрон» виявляють у більш ніж 75% зразків, відібраних у пацієнтів із COVID-19 у США та майже у 80% зразків у Великобританії.  

У середньому цей підтип розповсюджується в країнах Європи на 50% швидше у порівнянні із підтипом ВА.2, який поширювався цієї зими – одразу після первинного штаму «Омікрон». 

Якщо порівняти підтип BA.5 із «основним» штамом «Омікрон» та ВА.2, то можна сказати, що цей різновид є ближчим до останнього – він має лише чотири додаткові мутації. Фактично це означає, що вірус може більше ухилятись від імунної відповіді. 

За даними ВООЗ, на фоні поширення підтипу ВА.5 в Європі почала зростати кількість тяжких випадків та смертей. 

Разом із тим прямих доказів зв’язку між цими двома подіями наразі немає. Необхідні подальші дослідження, спрямовані на визначення тяжкості перебігу захворювання, спричиненого цим підтипом штаму «Омікрон».

Наявна інформація вказує, що отримання бустерної дози значно підвищує рівень утворення нейтралізувальних антитіл навіть проти цього підтипу вірусу.

Більшість доступних досліджень імунітету проти підтипу ВА.5 провели «у пробірці», вони потребують подальшого підтвердження.

Водночас з досліджень клітинного імунітету відомо, що Т-клітини, утворені в тілі людини після трьох доз мРНК вакцини, зберігають свою ефективність проти штаму «Омікрон». Саме клітинний імунітет пов’язують із захистом проти тяжкого перебігу інфекції, госпіталізації та смерті.

Як інформують у  Львівському обласному центрі контролю та профілактики хвороб МОЗ, впродовж останніх двох тижнів захворюваність на ковід на Львівщині зросла у 2,4 рази. Перевищення середньообласного показника захворюваності зареєстрували у Золочівському районі – на 175,52 %, Стрийському на 43,84 %, Червоноградському на 10,34%. Загалом За 28-29-й тиждень 2022 року (11.07-24.07.2022 року) у Львівській області зареєстрували 117 підтверджених випадків COVID-19. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ