Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Здоров'я

В Україні заборонили використання азбестоцементних труб у каналізаціях

Як інформують у прес-службі Міністерства регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ, в Україні заборонили використання азбестоцементних труб в системах водопостачання та каналізації.
В Україні заборонили використання азбестоцементних труб в системах водопостачання та каналізації

Для підвищення безпеки здоров’я людей у нових змінах до державних будівельних норм ʺВодопостачання. Зовнішні мережі та спорудиʺ та ʺКаналізація. Зовнішні мережі та спорудиʺ вилучена можливість використання азбестоцементних труб при проектуванні напірних водоводів та мереж водопостачання, а також каналізаційних трубопроводів. Ці норми вступили в дію 29 січня 2019 року.

ʺЗ 2013 року в ДБН щодо внутрішнього водопроводу вже діє норма щодо неможливості використання азбестоцементних труб у внутрішніх водопровідних мережах. Цього року почали діяти аналогічні зміни до ДБН для проектування напірних водоводів, зовнішніх мереж водопостачання та каналізаційних трубопроводів. Чому? Через те, що азбест, а також матеріали та вироби з нього є канцерогенними, тобто дуже шкідливими для здоров’я людини. У багатьох країнах ЄС, наприклад, в Німеччині та Франції, вироби з азбесту взагалі заборонені до використанняʺ, — повідомив заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Лев Парцхаладзе.

За його словами, азбестоцементні труби використовуються вже понад 100 років і довгий час, до появи полімерних труб, були майже незамінні, але зараз є багато безпечніших матеріалів для використання в тому ж водопостачанні.

Зміни були розроблені ДП ʺУкраїнський державний науково-дослідний і проектно-вишукувальний інститут ʺУкрНДІводоканалпроектʺ та внесені до ДБН В.2.5-74-2013 ʺВодопостачання. Зовнішні мережі та спорудиʺ та ДБН В.2.5.75-2013 ʺКаналізація. Зовнішні мережі та спорудиʺ.

Державні будівельні норми (ДБН) – обов’язкові до виконання нормативні акти, які використовуються під час проектування нових та реконструкції існуючих будівель, кварталів, мікрорайонів відповідно до їх призначення.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ