Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

В Україні запрацювали програми з підвищення енергонезалежності: деталі

Кожен, хто захоче їх купити, може отримати кредит, за яким держава повністю компенсує відсоткову ставку впродовж терміну кредитування.

В Україні запрацювали фінансові програми для підвищення енергонезалежності. Зокрема — 0% кредитування громадян для купівлі енергообладнання.

Про це повідомили у Міністерстві енергетики.

Так, програма кредитування під 0% для фізичних осіб працює для купівлі генерувальних установок, що виробляють електричну енергію з альтернативних джерел. Тобто сонячні панелі з системами накопичення електроенергії або вітрові установки.

Кожен, хто захоче їх купити, може отримати кредит, за яким держава повністю компенсує відсоткову ставку впродовж терміну кредитування. Сума кредиту — до 480 тисяч гривень. Термін кредитування — 10 років.

Для отримання кредиту можна звернутись до «ПриватБанку», «Ощадбанку», «Укргазбанку», «Сенс Банку», банку «Глобус». Міненерго обіцяє, що кількість банків-партнерів програми ще збільшиться.

Програми для ОСББ
Крім того, за програмою «Доступні кредити 5-7-9» ОСББ та ЖБК можуть отримати кредит у розмірі до 5 млн грн терміном до 5 років під 7% річних. За ці кошти можна купити та встановити сонячні панелі, інвертори, системи зберігання електроенергії та інше допоміжне обладнання.

Щоб скористатися програмою, треба подати заявку до одного із 46 банків, які співпрацюють з державою за програмою «Доступні кредити 5-7-9».

Ця кредитна програма може застосовуватись у комплексі із програмою «ГрінДІМ», за якою держава компенсує до 70% вартості обладнання сонячних електростанцій та/або теплових насосів, придбаних ОСББ та ЖБК.

Максимальна сума компенсації — до 1 млн грн на встановлення СЕС, до 2 млн грн — на встановлення теплових насосів, до 3 млн грн — якщо одночасно встановлюється СЕС і тепловий насос. Для участі у програмі «ГрінДІМ» необхідно звернутися до Фонду енергоефективності.

Програми для бізнесу
Також за програмою «Доступні кредити 5-7-9» підприємці та бізнес можуть придбати й установити генератори — газотурбінні, газопоршневі чи біогазові. Максимальна сума кредиту становить до 150 млн грн, а термін кредитування — до 10 років.

Для підприємств, що планують розбудовувати власну генерацію вартістю понад 150 млн грн, доступні пропозиції від 19 найбільших банків України, які надають пільгове кредитування на реалізацію проєктів з відновлення енергетичної інфраструктури. Сума кредиту може становити до 25 млн євро. Термін — до 5-7 років, базова відсоткова ставка для кредитів у національній валюті: на перший рік — 13,5% річних або UIRD3M+0,5 %, починаючи з другого року — плавуча, але не більше UIRD12M + 3%.

Уряд також спростив регуляцію будівництва, підключення до газових, теплових та електромереж об’єктів малої генерації. Відтепер це можна зробити швидше та з мінімальним пакетом документів.

«Гаряча лінія» з питань енергетики
20 липня також запрацювала урядова «гаряча лінія» 15-49 під назвою «СТРУМ», на яку можуть звертатися громадяни та бізнес для розв'язання питань, пов’язаних з енергетичною галуззю, зокрема щодо питань встановлення альтернативних джерел енергії для забезпечення власної енергонезалежності.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ