Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

В Україні запрацював Єдиний реєстр зброї

В Україні запрацював Єдиний реєстр зброї, який допоможе автоматизувати облік зброї та зробити процес отримання дозволів зручним і доступним для громадян.

Як повідомили в Міністерстві внутрішніх справ України, основними перевагами впровадження Єдиного реєстру зброї є те, що громадяни зможуть легко отримувати інформацію про свою зареєстровану зброю. Крім того, завдяки діджиталізації послуг у сфері обігу зброї процедура отримання дозволів буде спрощена.

Станом на 10-00 24.06.2023 в Єдиному вікні для громадян авторизувалися 9674 користувачів, тих, хто заповнив профіль, — 4467. До контакт-центру надійшло 50 дзвінків, через телеграм-бот 111. Користувачів, які скористалися чат-ботом — 4406.

Зазначимо, що Єдиний реєстр зброї передбачає створення електронних кабінетів, тобто українці зможуть отримати послугу не виходячи з дому та без необхідності відвідувати поліцію. Зробити це можна шляхом подачі документів через Єдине вікно громадянина або у магазині з продажу зброї.

“Реєстр зброї впроваджено, і сьогодні кожен громадянин, який є власником зброї або має намір ним стати, має змогу після авторизації у своєму кабінеті за посиланням services.mvs.gov.ua перевірити актуальну інформацію щодо зареєстрованої зброї та дозволів на неї”, — про це заступник Міністра внутрішніх справ України Леонід Тимченко заявив в ефірі телеканалу “Суспільне”.

Також заступник Міністра внутрішніх справ України розповів, які зміни чекають на громадян: “По-перше, ми відходимо від паперових дозволів, від фактично стосів паперів, які сьогодні необхідно збирати. Крім того, ті довідки, які необхідні у пакеті документів для, наприклад, отримання дозволу на володіння зброєю, які видаються підрозділами Міністерства внутрішніх справ, будуть видаватись автоматично, зокрема, довідка про несудимість. Або цим будуть займатись підрозділи контролю за обігом зброї. Тобто цей обов'язок зі збору таких довідок і документів знімається з громадянина”.

Щодо ситуації з нелегальною необлікованою зброєю, то Леонід Тимченко пояснив: “Ми розуміємо, що сьогодні у нас в країні війна. Проте необхідно не забувати, що є кримінальна відповідальність за зберігання необлікованої зброї. І якщо ми говоримо про Єдиний реєстр зброї, ми в цьому випадку не говоримо про нелегальну зброю. Ми говоримо про цивільну зброю, про її обіг”.

Він додав, що у суспільства багато питань щодо зброї, яка видавалася з 24 лютого 2022 року громадянам України: "Така зброя облікована підрозділами Національної поліції і проблем із цим немає. Вона або здана до підрозділів поліції, або вона облікована цими підрозділам. Відомо, у кого на руках знаходиться така зброя".

Зокрема, якщо говорити про такий вид зброї як трофейна, то необхідно зауважити, що сам Єдиний реєстр зброї не охоплює питання реєстрації такої зброї. Цим питанням сьогодні займаються законодавці, на розгляді яких знаходиться законопроект. Законодавче врегулювання обігу цивільної вогнепальної зброї, а також реєстрація так званої "трофейної" зброї відбудеться найближчим часом.

“Згадаємо ситуацію після вигнання російських військ з Київщини. Підрозділи Національної поліції провели дуже якісну медійну кампанію з цього приводу, і наші громадяни з розумінням сприйняли інформацію, що таку зброю необхідно або обліковувати, або здавати. Вона в більшості своїй була облікована або передана до підрозділів Національної поліції”, - резюмував Леонід Тимченко.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ