Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

В Україні запровадять велику реформу фінансування здобуття вищої освіти

"Принцип «гроші ходять за студентом» — Пропонуємо новий підхід до фінансування здобуття вищої освіти", - рол це повідомив міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров.

Як зазначив Федоров, сьогодні Уряд погодив законопроєкт про нову систему фінансування з 2024 року, що передбачає запровадження грантів на навчання. Невдовзі його передадуть на розгляд до Парламенту.

Гранти будуть двох форматів: які повністю та частково покривають навчання. Розмір гранту визначатиметься за результатами ЗНО/НМТ. 

Що це дає:

  • Якість освіти — це створить конкуренцію між університетами за студентів. Ринкова конкуренція сприятиме покращенню якості освіти. ЗВО робитимуть усе для того, щоб залучити талановитих студентів. 
  • Свобода вибору — можливість для студентів самостійно формувати індивідуальну освітню траєкторію та не обмежувати свій вибір наявністю місць державного чи регіонального замовлення.
  • Доступність — вища освіта за підтримки держави стане доступною для більшої кількості українців, студенти зможуть отримати гранти від держави на навчання. 


Як зміниться кількість студентів протягом 5 років — на графіці.

Реформа передбачає перезавантаження пільгових кредитів, які мають видавати банки. Розуміємо, що повністю розкрити потенціал кредитування для здобуття вищої освіти буде можливо лише в мирний час.

Система грантів на вищу освіту — це поширена світова практика, яка діє в США, Європі. У центрі системи вищої освіти — студент, а не університет. Вступник зможе сам вибирати, якому університету віддати свої кошти та на яку спеціальність вступати, а не вибирати спеціальність лише тому, що там є бюджетні місця. 

Якщо Рада оперативно ухвалить цей законопроєкт, то нова система запрацює вже з вересня 2024 року.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ