Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

В ЄС задумались про обмеження безвізу для України - у МЗС прокоментували

За оцінкою щодо роботи лібералізованого візового режиму Австрії, Бельгії, Чехії, Німеччини, Італії та Словаччини "Україна залишається приводом для занепокоєння".
Фото: Олена Ляхович

Про це йдеться у документі, який є в розпорядженні редакції Радіо Свобода.

Йдеться про оцінку безвізу з країнами Західних Балкан, Грузії, Молдови та України, що стосувалася четвертого звіту Євросоюзу щодо перебігу послабленого візового режиму з цими країнами, який був оприлюднений в серпні 2021 року.

Австрія назвала механізм зупинки візового режиму "однозначно ефективним інструментом": "Австрія хотіла б привернути увагу до наявного феномену, коли громадяни Бангладеш законно потрапляють до Західних Балкан із чинними візами, а звідти нелегально в’їжджають до Європейського Союзу. Це потрібно оцінювати надалі".

У ЄС, зокрема, стривожені збільшенням кількості заявок на надання притулку щодо Молдови. Хоча, на думку Брюсселя, кількість заявників на надання притулку з України потребують моніторингу "меншою мірою", ніж із Грузії та Північної Македонії, він висловлює стурбованість щодо загального безвізового режиму.

"Загалом Україна залишається приводом для занепокоєння. Кажучи конкретніше, йдеться про показники, пов’язані з правосуддям та безпекою, оскільки здається, що навіть за кілька років після скасування візового режиму проблеми в цій сфері зберігаються", – цитує текст документу Радіо Свобода.

У ЄС переконалися, що схвалене національне законодавство не застосовується Україною повністю.

"Отже, беручи до уваги постійну відсутність дотримання дорожньої карти в цьому напрямку, ми могли б замислитися над варіантами, які слід розглянути, якщо ми не хочемо запустити механізм призупинення безвізового режиму для України", – йдеться в оцінці бельгійської сторони.

Водночас у Бельгії також додають, що така оцінка чинна для всіх країн з послабленим безвізом. На думку Брюсселя, механізм зупинки "безвізу" наразі "не мав можливості довести свою корисність".

Натомість у коментарі кореспонденту УНІАН речник Міністерства закордонних справ Олег Ніколенко зазначив:

"Питання безвізу час від часу виринає як в європейському, так і українському медіа-середовищі. Українська сторона не отримувала офіційних сигналів від Європейської Комісії про загрозу скасування безвізового режиму з ЄС. Жодних причин для такого рішення немає і не може бути", - наголосив речник.

Дипломат нагадав, що 4 серпня Європейська комісія опублікувала четверту доповідь про оцінку виконання вимог візової лібералізації країнами Західних Балкан та Східного партнерства, зокрема Україною. У доповіді аналізувалися 2020-й рік та перша половина 2021-го року.

"Документ містить позитивну оцінку дотримання нашою державою критеріїв безвізового режиму. Звісно, там були і рекомендації продовжити "домашню роботу" задля поліпшення управління міграційними процесами та вдосконалення антикорупційного законодавства. МЗС України вже запропонувало окремим країнам-членам ЄС та Європейській Комісії провести консультації, щоб роз’яснити окремі положення українського законодавства. Ми очікуємо, що такі експертні консультації відбудуться вже найближчим часом", - наголосив Ніколенко.

Речник зазначив, що одночасно Україна завершує підготовку національної доповіді про виконання умов візової лібералізації з ЄС, у якій українська сторона поінформує європейських партнерів про роботу над рекомендаціями Єврокомісії.

"Україна не є державою із високим міграційним ризиком, а співпраця з ЄС в сфері реадмісії як одним із ключових факторів для належного функціонування безвізу відбувається на належному рівні", - заявив дипломат.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ