Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Ващиковський підставив польського президента перед візитом до Києва, - Чорновіл

Відомому своїми антиукраїнськими заявами міністрові закордонних справ Польщі Вітольду Ващиковському загрожує відставка. Таку думку на своїй сторінці у Фейсбук висловив політолог, екс-депутат Верховної ради України Тарас Чорновіл.
Фото ZIK.

"Було проанонсовано кадрові зміни в польському уряді. Всі польські експерти згодні, що кандидат на виліт №1 - це міністр закордонних справ Ващиковскі, який відповідальний за втрату позицій країни в ЄС, конфлікти з Берліном і Брюселем, маргіналізацію Польщі на міжнародній арені та дії, які дисонують з позицією президента й прем'єра", - зазначив Чорновіл.

За словами екс-депутата, міністр Ващиковський, замість рятувати свою політичну кар`єру, лише поглибив конфлікт,"підхопивши навіть не невдоволені заяви віце-прем'єра Глінського після візиту 22-23 жовтня, а істерику з польського інституту національної пам'яті".

На думку експерта, відставка Ващиковського може бути утруднена політичним підтекстом, - мовляв, це "поступка українським фашистам та розправа над принциповим патріотом",  і він може прямо шантажувати самого президента. Проте, додав Чорновіл, Ващиковскі зробив колосальну помилку - він реально підставив президента, фактично дискредитувавши його майбутній офіційний візит до Києва. А такого вже не пробачають.

"Тож питання відставки таки буде вирішене Тому тут найперше справа навіть не в боротьбі якихось польських внутрішніх сил та політичних течій. Це могло б стосуватися позиції Глінського, а проста авантюрка чиновника, який хапається руками й ногами за свою посаду. В нинішній польській політиці від ПіСу дійсно багато ірраціонального, але аж не настільки", - додав він.

Міністр закордонних справ Польщі Вітольд Ващиковський відомий своїми резонансними заявами стосовно деяких моментів українсько-польської історії та різкими оцінками діяльності історичних постатей. Зокрема, коментуючи євроінтеграційні прагнення українців, він заявив, що "з Бандерою ви до Європи не увійдете".

Також нещодавно міністр заявив: "Зараз ми запускаємо процедури, які не допускатимуть людей, що демонструють вкрай антипольські позиції, на територію  Польщі.  Люди, які демонстративно носять мундири СС "Галичина", до Польщі не в’їдуть". 

Останній інцидент з міністром трапився у неділю, 5 листопада у Львові: він відмовився увійти до музею "Тюрма на Лонцького", адже там були стенди з написами про польську окупацію Галичини. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ