Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

Вчені працюють над першим у світі тестом на аутизм

Вчені зробили перші кроки на шляху до того, що, на їхню думку, може стати новим тестом крові та сечі для виявлення аутизму, - Еспресо.

Їхнє дослідження базується на тестуванні дітей з та без такого стану і виявило високий рівень пошкодження білка в тих, хто має розлад.

Дослідники зазначають, що тести можуть призвести до більш раннього виявлення аутизму, що зазвичай зробити дуже важко.

Але деякі експерти вже висловили застереження, що дане дослідження все ще далеке від реального біологічного тесту.

Аутизм впливає на поведінку та соціальну взаємодію, але виявити його дуже важко, і зазвичай він не діагностується у віці до двох років, а часто значно пізніше.

В даний час не існує біологічних тестів, які можуть виявити такий стан. Лікарі діагностують розлад, спостерігаючи за поведінкою дитини.

У новому дослідженні, опублікованому в журналі "Молекулярний аутизм", дослідники шукали хімічні відмінності у крові та сечі 38 дітей з аутизмом та 31 дитини без, у віці від 5 до 12 років.

У тих, хто страждає на аутизм, вчені виявили більш високий рівень пошкодження білків, особливо в плазмі крові, що на їхню думку, було пов'язано із захворюванням.

Доктор Наіла Раббані, з Університету Уорвіка, яка керувала дослідженням, повідомила BBC, що тести зможуть використовувати лікарі для діагностики аутизму в ранньому дитинстві шляхом виявлення певних маркерів.

Раббані розповіла, що наступним кроком має бути відтворення результатів дослідження в інших групах.

"У нас є метод, у нас є все. Все, що нам потрібно зробити, це повторити це." - сказала вона.

"Я би дуже хотіла спробувати це з молодшими дітьми, можливо дворічними чи навіть з тими, кому лише рік. Тоді наступним кроком буде перевірка в більшій групі, після чого тести будуть готові до представлення".

Доктор Раббані додала, що вона сподівається, що тести також можуть виявити деякі фактори, які викликають аутизм і, таким чином, поліпшити можливості діагностування.

Факти про аутизм:

- Кожен сотий громадянин Великобританії має аутизм

- У чоловіків діагноз "аутизм" зустрічається частіше, ніж у жінок - за різними оцінками, від двох до 16 разів більше

- Кількість діагностованих випадків за останніх 20 років збільшилася, як повідомляється, через більш точне діагностування

- Аутизм впливає не тільки на дітей - діти з аутизмом виростають у дорослих аутистів

- Ви не завжди можете визначити, що хтось є аутистом

- Ліків від аутизму не існує, але є шляхи зменшення відхилення

Щоправда, інші дослідники висловили застереження щодо даного дослідження.

Доктор Джеймс Кузак, директор відділу наукових досліджень благодійної організації "Аутистика" з Великобританії, сказав: "Це дослідження може дати нам підказки про те, чому люди з аутизмом інші, але це не дає нового методу діагностики. Поки що дуже рано про це говорити."

"Ми не знаємо, чи може ця методика визначити різницю між аутизмом, синдромом дефіциту уваги та гіперактивності, тривожністю чи іншими подібними розладами. Дослідження також базується лише на невеликій групі людей."

"Найкращий спосіб діагностики аутизму поки що - це клінічні інтерв'ю та спостереження".

Доктор Макс Дейві з Королівського коледжу педіатрії та дитячого здоров'я заявив, що це перспективне поле для досліджень, але воно "реально дуже далеко, від тесту на аутизм".

"Хоча ми аплодуємо появі цієї цікавої сфери досліджень, важливо, щоб воно не сприймалося з надто великим ентузіазмом. Якщо застосувати тест для великої кількості людей, це призведе до великої кількості помилок, що спричинить велику тривогу та потенційну шкоду для дітей та їхніх родин." - розповів лікар.

Еспресо

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ