Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка  |  Політика  |  Cуспільство

Велике будівництво приходить в кожну громаду Львівщини

Президентська програма «Велике будівництво» поступово, але впевнено доходить у кожну громаду Львівщини. Так, зокрема, в селі Зимна Вода було проінспектовано будівництво нового дитячого садочку, зведеного в рамках цієї програми. Заклад запрацює з 1 жовтня.

Про те, що будівництво соціальних об’єктів знаходиться під особливою увагою влади, свідчить візит Президента Володимира Зеленського, який разом з головою Львівської облдержадміністрації Максимом Козицьким, 17 вересня, відвідали новозбудований дитячий садок у Зимній Воді. Будівництво закладу коштувало близько 55 млн грн.

За даними Львівської держадміністрації, дитячий садок розрахований на 160 місць для дітей з ясельного віку і до шести років. За останній рік садок внесли до президентського проекту «Велике будівництво». У 2020 році на завершення будівництва було виділено 20 млн грн з державного бюджету та понад 8 млн грн – з сільського бюджету.

Новий заклад дошкільної освіти має два поверхи. На першому поверсі будуть розміщені чотири групи дошкільного віку, приміщення медичного призначення, харчовий блок, пральня, прасувальна. На другому поверсі – приміщення чотирьох груп дітей дошкільного віку, зал музичних і гімнастичних занять, кабінет завідувача, кімната персоналу, методичний кабінет, господарські комори.

Зведення садочка було обумовлене перевантаженістю вікових груп дітей – у діючих дитячих садках з 15-20 до 30-35 дітей. Новий дитсадочок має вирішити цю проблему. Як слушно у свій час зауважив голова Львівської облдержадміністрації Максим Козицький: «Краще акумулювати кошти і швидко завершувати ті об’єкти, що мають високий ступінь готовності і які справді дуже потрібні громадам, а не перетворювати їх в довгобуди і давати можливість комусь заробляти на такому «затягуванні».

Зі свого боку, Володимир Зеленський зазначив: «Кожен такий об’єкт, кожне будівництво – це наші кроки до стану просто нормальності для України. Ще кілька років тому й подумати було важко, що проблеми з інфраструктурою в нашій державі колись можуть закінчитись. Ось ми їх і закінчуємо».

Треба нагадати, що згідно з дослідженням громадської думки, проведеного, Київським міжнародним інститутом соціології, майже 90% українців підтримують те, що держава в рамках програми «Велике будівництво» вкладає кошти у розвиток інфраструктури доріг, а також у ремонт та будівництво шкіл, дитячих садочків і лікарень.

Як розповів Володимиру Зеленському голова Львівської облдержадміністрації Максим Козицький, спорудження садочка фінансувалося з державного (26 млн грн), обласного (близько 3 млн грн) та місцевого (близько 20 млн грн) бюджетів.

«Це один з яскравих прикладів співпраці місцевої громади та держави. Тому що основні кошти, які надходили, це були гроші з Державного фонду регіонального розвитку, а також кошти місцевої громади», – сказав голова Львівської ОДА.

Тож, як бачимо, багато також залежить від місцевої влади. Так, наприклад, у Львові з 1995 року не було побудовано жодної нової школи чи дитячого садочка, натомість у Зимній Воді за останні 5 років – це вже другий дитсадок. Отже на місцевих виборах, 25 жовтня, ми повинні замислитись над тим, щоб в нових місцевих радах були люди, які мають бажання користатися реформою децентралізації для своєї громади у повній мірі.


 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ