Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Великобританія може провести референдум про вихід з ЄС

Прем'єр Великобританії, консерватор Девід Кемерон заявляє, що Великобританії може провести референдум щодо членства країни у ЄС до 2017 році. Про це він заявив під час своєї промови щодо майбутнього ЄС.

За його словами, якщо на парламентських виборах 2015 року переможуть консерватори і зможуть створити уряд, "ми попросимо у наших людей дозволу для консервативного уряду розпочати переговори про нову угоду з нашими європейськими партнерами у новому парламенті".

"Коли ми проведемо переговори, ми проведемо референдум з простим вибором (бути в ЄС, чи не бути)", - сказав він.

"Прийшов час британцям дати відповідь, прийшов час поставити це питання в британський політиці… Це рішення має бути зроблене з холодною головою", - зазначив він.

"Якщо ми залишимо ЄС, ми не можемо, звичайно, залишити Європу. Вона залишиться нашим найбільшим ринком і найбільшим географічним сусідом", - наголосив британський прем'єр.

Він також зазначив, що британці мають інший менталітет – людей, які живуть на острові. За його словами, британці "вільні та незалежні". "Тому ми підходимо до питання ЄС більш прагматично, ніж емоційно", - сказав він.

Водночас він запропонував свій варіант розвитку Євросоюзу. За його словами, він полягає в 5 принципах. Серед них він назвав принципи конкуренції та гнучкості в політиці ЄС. Третій принцип, за його словами, полягає в тому, що країни-члени повинні мати владу, а не лише позбавлятися повноважень.

Він також пропонує підвищити роль національних парламентів країн-членів ЄС. П'ятим принципом він назвав справедливість: "Якщо правила вводяться в дію для єврозони, вони мають працювати справедливо для тих, хто всередині і ззовні".

При цьому він наголосив, що Великобританія не збирається відмовлятися від власної валюти.

"Я не прихильник ізоляції, я хочу блага для Великобританії. Я також хочу блага для ЄС", - заявив він.

"Великобританія хоче бути частиною реформованого ЄС, але рівень розчарування високий", - сказав він

"Найбільша небезпека в ЄС виходить не від тих, хто виступає за зміни, але від тих, хто засуджує нове мислення як єресь. У своїй довгій історії Європа має досвід єретиків, які, як виявилося, мали рацію. ЄС має бути гнучким", - зазначив Кемерон.

Українська правда

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ