Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн

Веремчук провів лекцію студентам Франкового університету, - Народний контроль

Голова депутатської групи «Народний контроль» у ЛМР Валерій Веремчук провів лекцію студентам філософського факультету Львівського національного університету імені Івана Франка. Студенти-політологи мали змогу дізнатися з перших вуст про обов'язки та права депутатів місцевих рад, про зміни у новому законі «Про місцеві вибори», про міжнародний парламентський досвід Валерія Веремчука та обговорити тему ситуації в країні.

Спудеї радо зустріли можливість поспілкуватися із депутатом Львівської міської ради. Зазначимо, що Валерій Веремчук навчався в аспірантурі на кафедрі політології.  Під час зустрічі голова депутатської групи «Народний контроль» у ЛМР відповів на питання, що цікавлять молодь. Зокрема, скільки ж заробляють депутати місцевих рад, які у них пільги та обов’язки. Відповідь була наступна:

«Як не дивно, але в Україні депутат міської ради працює на громадських засадах, пільгами є безкоштовне користування громадським транспортом, можна без черг проходити до будь-яких чиновників  в депутатських цілях , є можливість доступу до службової інформації, документів, також після трьох каденцій пенсія буде на 15% більша від звичної ставки, народний обранець може писати депутатські запити, звернення. Звісно, що такі привілеї не можна вважати надзвичайно заманливими,  тоді виникає питання, чому ж так багато людей рвуться в депутати, якщо вони не отримують навіть зарплати. А відповідь така - у олігархів політика вважається бізнесом, часто вони балотуються лише для своїх інтересів. Але з часів Майдану є надія на те, що депутатів з чистим минулим, які не були задіяні у корупційних скандалах, чесних журналістів, соціально-відповідальних підприємців стане більше у різних радах. Щодо обов’язків, то депутати повинні відвідувати сесії, голосувати за ті чи інші проекти рішень. Кожен працює в одній з постійних комісій. Я в комісії інженерного господарства транспорту і зв’язку. Також депутат в обов’язковому порядку повинен звітуватися перед громадою».

Також спудеїв цікавив новий закон «Про місцеві вибори», його зміни, позитивні та негативні якості. Саме тому Валерій Варемчук намагався якомога доступніше пояснити майбутнім політологам всі нові деталі даного законопроекту.

«Чомусь вже ввійшла така традиція, що перед кожними виборами в Україні змінюється закон, який їх регулює. Цей рік не виключення. Кожен може балотуватися одразу в декілька рад різних рівнів, проте депутатом стати лише одної, і тепер виборець буде орієнтуватися на бренд партій. Бар'єр, аби потрапити у місцеву раду зріс з 3% до 5%, також тепер немає номерів у списках, пройде той, у кого більший відсоток на окрузі, з одного боку – це добре, тому, що тепер не буде корупції, адже бізнесмени чи особи, яким вигідно бути депутатом не зможуть купити собі мандат в партійних керівників. Також позитивним є те, що при не виконанні обов’язків депутата можна буде відкликати, хоч – це процедура  дуже складна, але тепер вона можлива», - ознайомив студентів з найцікавішими інноваціями у законі «Про місцеві вибори» Валерій Веремчук.

На завершення  лекції керівник Львівського обласного осередку політичної партії «Громадський рух «Народний контроль» Валерій Веремчук розповів про виконавчий комітет Львівської міської ради, який працює вже майже 5 років без належного затвердження. Закон вимагає щоб новий склад ради затверджував новий склад виконкому. Показово, що цього не було зроблено у Львові з 2010-го року.  Відтак, всі члени виконкому ЛМР перебувають в статусі «виконуючі обов’язків». Склад цього органу має право пропонувати міський голова, але затверджувати кандидатури запропоновані мером мають депутати на пленарному засіданні. Через постійні конфлікти між більшістю депутатів міської ради та очільником Львова, компромісний склад затвердити не вдавалося.

«Виконавчий комітет зараз просто ручний орган Садового. Засідання комітету проводяться протягом 5 хвилин, а пан мер взагалі дуже часто не брав участі в них. На жаль, не дотримується прозорість прийняття рішень виконкому та ради. Проекти рішень не висвітлюються взагалі, хоча по закону мали б бути оприлюднені за двадцять днів до засідань.  Натомість самі ж депутати ознайомлюються із проектами за декілька днів до прийняття ухвал. Це кричуще порушення», - заявив голова депутатської групи «Народний контроль» у ЛМР Валерій Веремчук. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ