Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Верховна Рада дев'ятого скликання розпочала роботу

Під час обрання Голови Верховної Ради України від фракцій надійшла лише одна кандидатура на цю посаду -- лідер партії "Слуга народу" Дмитро Разумков.
Перший заступник Голови Верховної Ради України Руслан Стефанчук, Голова Верховної Ради Дмитро Разумков, заступник Голови Верховної Ради Олена Кондратюк.

Перед тим, як проголосувати за його призначення, Дмитро Разумков виступив з парламентської трибуни з доповіддю. Він наголосив, що нині доленосний для держави день. Розкритикувавши діяльність попереднього складу законодавчого органу та акцентувавши увагу на падінні довіри до владних інституцій, зокрема й парламенту, політик наголосив, що новий парламент оновлено на 80% і він є наймолодшим за всю історію.

"На Верховну Раду дев'ятого скликання покладено історичну місію – відновити довіру до державних інституцій. Запустити законодавчий механізм стрімкого економічного зростання, очистити владу від корупційних практик та кумівства, якого, на жаль, досі багато в нашій державі", – наголосив він.

У цьому контексті Д.Разумков окреслив три головні магістральних напрямки докорінних змін, "які зможемо здійснити саме ми, і саме у цій залі найближчим часом".

Перший напрямок – реформа інститутів влади, насамперед, парламенту.

"Вищий законодавчий орган України більше не буде олігархічним клубом за інтересами, притулком для втікачів від відповідальності, або машиною для легалізації корупційних схем, або створенням цих корупційних схем. Рада буде місцем, де воля українського народу буде перекладатися мовою законодавства і перетворюватися на стимули розвитку нашої держави", – наголосив Д.Разумков.

Другий напрямок – очищення влади від корупційних практик, надмірної бюрократії та надмірної зарегульованості.

Третій напрямок – запуск механізму стрімкого економічного зростання. "Наша мета – зростання економіки на рівні від 5 до 7 відсотків уже наступного року. Це має бути зростання не лише на папері, а й відповідати тому, що люди відчувають щодня в своєму житті. Завдання парламенту – забезпечити законодавче підґрунтя для економічного прориву, ухвалити радикальні рішення для поліпшення інвестиційного клімату", – наголосив Д.Разумков.

* * *

На посаду Першого заступника Голови Верховної Ради також було висунуто лише одну кандидатуру – Руслана Стефанчука. Її підтримали народні депутати понад конституційною більшістю.

Більшість парламентаріїв обрали заступником Голови Верховної Ради Олену Кондратюк.

У своїй доповіді Руслан Стефанчук наголосив, що український парламент повинен пропонувати українському народу, на кращих європейських традиціях, ті підходи, які повинні формувати гордість українського законопроектування.

Після обрання керівництва Верховної Ради народні депутати заслухали позачергове послання Президента України Володимира Зеленського про внутрішнє і зовнішнє становище країни.

Він привітав Верховну Раду з початком роботи і обранням керівництва та висловив впевненість, що нові обранці не гаятимуть часу, набиратимуть швидкість і впевнено рухатимуться вперед шляхом змін.

Серед першочергових завдань гарант назвав і подолання рейдерства, монополії, контрабанди, здобуття енергонезалежності і енергоефективності, вирішення проблем з тарифами, розбудова промисловості, аграрного сектору, медицини, покращення освіти, відродження науки тощо. "Але найголовшіше, – наголосив Президент, – це зміцнення нацбезпеки і оборони, завершення війни на Донбасі, повернення анексованого Російською Федерацією Криму".

Після виступу Володимира Зеленського народні депутати обрали за поданням Президента Олексія Гончарука Прем'єр-міністром України. За його кандидатуру проголосували 290 народних депутатів.

У своєму виступі кандидат на посаду глави уряду зауважив, що головним здобутком після Майдану є те, що "нині у країні не страшно".

"У новому уряді красти не будуть", – запевнив він, водночас наголосивши, що перед новим Кабміном стоїть головне завдання – економічне зростання. Бо всі перелічені проблеми вирішуються економічним зростанням.

"Нам потрібно зростати, не по 2–3 відсотки, а мінімум по 5–7. Це дозволить нам потроху наближатися до того рівня, який є прийнятним у світі", – сказав він.

Про це інформує газета «Голос України».

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ