Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Верховна Рада підтримала законопроєкт про призначення та звільнення директора НАБУ

У у п'ятницю, 21 травня, Верховна Рада України ухвалила в першому читанні законопроект № 5459-1, який передбачає, що директора НАБУ призначатиме уряд.

Про це стало відомо в ході засідання ВРУ.

Зокрема, народний депутат, голова парламентської фракції партії "Слуга Народу" Давид Арахамія зазначив:

“Закон дуже простий. У нас є НАБУ, воно дійсно незалежне. Але Конституційний Суд визнав, що, на жаль, деякі норми цього закону не є конституційними. Тому фактично, закон дуже простий, він підпорядковує НАБУ безпосередньо Кабінету міністрів України”

За його словами, автори розробили як законопроект 5459, так і альтернативний 5459-1, та підтримують другий варіант.

“Різниця дуже проста — в попередній редакції склад конкурсної комісії формувався від РНБО, але юристи кажуть, що це теж може бути потенційним ризиком у майбутньому. Тому в альтернативному просто Кабмін надає членів до конкурсної комісії, а міжнародна спільнота - своїх”, — пояснив нардеп.

Так, документ пропонує дати Кабміну повноваження щодо призначення та звільнення голови НАБУ.

Документом також пропонується визначити, що конкурсний добір на посаду директора НАБУ організовує та проводить конкурсна комісія, до якої входять шість осіб, із яких три особи визначаються Радою національної безпеки та оборони України та три особи — визначаються Кабінетом Міністрів України на підставі пропозицій партнерів з розвитку, які надавали Україні міжнародну технічну допомогу у запобіганні та протидії корупції.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ