Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Верховна Рада повернула стару назву декомунізованому селу на Львівщині

Верховна Рада перейменувала село Мармузовичі у Львівській області, а саме повернула йому колишню назву через невдоволення місцевих мешканців.
Село Мармузовичі, вулиця Центральна, фото автора.

Про це інформує УНІАН.

За постанову №2715, з подальшим техніко-юридичним редагуванням, проголосували 263 народних депутати із 345 зареєстрованих у сесійній залі.

Постановою передбачається перейменувати село Мармузовичі на село Андріївка.

У пояснювальній записці зазначається, що Львівська обласна рада звернулася до ВР з поданням про перейменування села Мармузовичі, у якому проживає понад 1 тис. 500 осіб.

"За інформацією Андріївської сільської ради Буського району Львівської області, перейменування села Мармузовичі ініційоване його жителями у зв'язку з несприйняттям діючої назви, яка була присвоєна населеному пункту Андріївка (колишня назва села Мармузовичі) відповідно до постанови Верховної Ради України від 19 травня 2016 року №1377-VIII "Про перейменування окремих населених пунктів та районів" на виконання вимог Закону України "Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки", - йдеться у тексті.

Так, цей населений пункт пропонується перейменувати на село Андріївка - на честь святого Апостола Андрія Первозванного.

| Пристрасті за Андріївкою: 75 років ліквідації комуніста Андрєєва

Водночас народний депутат від "Європейської солідарності" Володимир В'ятрович зауважив, що назва села Андріївка з'явилася у 1946 році.

"І ви не повірите, але не увічнення Андрія Первозванного у 46-му році, а в честь увічнення комуністичного активіста Івана Андрєєва, вбитого українськими повстанцями", - сказав він.

За його словами, історична назва села, з XV століття - саме Мармузовичі, і йому її було повернуто.

"Повернення назви Андріївка є порушенням закону про декомунізацію і закону про географічні назви", - сказав В'ятрович і додав, що поверненням назви населеному пункту може бути створено небезпечний прецедент - може бути запропоновано змінити назви інших перейменованих раніше населених пунктів.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ