Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Верховна Рада розблокувала підписання закону про олігархів

Верховна рада відхилила 12 проєктів постанов про скасування рішення парламенту від 23 вересня Про прийняття проєкту закону №5599 про олігархів.
Верховна рада України

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на трансляцію засідання парламенту 19 жовтня 2021 року, яке транслювалося в Youtube.

Тепер законопроєкт може бути підписаний головою парламенту Русланом Стефанчуком і поданий на підпис президенту Володимиру Зеленському.

Проєкти постанов подали здебільшого депути з фракції "Європейська солідарність". Як зазначається  у пояснювальній записці до проєкту депутата Олега Синютки, прийняття рішення "відбулося з грубими порушеннями вимог Регламенту Верховної ради України", який передбачає, що депутату, який вніс пропозицію або поправку, надається слово для обґрунтування та роз'яснення.

Депутат нагадав, що під час обговорення цього питання члени фракції Європейська солідарність" неодноразово наполягали на обґрунтуванні та роз'ясненні внесених пропозицій, однак їм не дали такої можливості.

Також один проєкт постанови подали депутати з фракції "Опозиційна платформа - за життя".

До законопроєкту висунули й інші претензії. Зокрема, після голосування депутати виявили, що проголосована версія закону містить три взаємовиключні поправки під номером 396, 398, 406. Вони стосуються того, який орган повинен визначати олігархів. Зокрема, одна з цих поправок авторства спікера Дмитра Разумкова пропонувала, що визначати олігархів має не РНБО, як це було в запропонованій профільним комітетом редакції, а спецкомісія при НАЗК. Також була проголосована поправка про те, що реєстр буде вести Антимонопольний комітет

Водночас представник президента в КСУ, голова робочої групи щодо законопроєкту про олігархів Федір Веніславський заявив, що закон про олігархів передадуть на підпис і не будуть переголосовувати одну з його статей. За його словами, були проголосовані тільки пропозиції Комітету. Тож визначати статус олігархів буде РНБО, як і наполягав Офіс президента.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ