Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Верховна Рада України переіменувала два села на Львівщині

Депутати Верховної Ради України підтримали звернення Львівська обласна рада про перейменування сіл Коросне та Борщів.

Село Коросне входить до складу Перемишлянської міської територіальної громади та знаходиться на відстані 45 км від міста Львів. На момент ініціювання питання про перейменування село Коросне було адміністративним центром Короснянської сільської ради. В селі проживає 1026 жителів.

Перейменування села Коросне ініційовано його жителями з метою усунення розбіжностей при оформленні правовстановлюючих документів та повернення історичної назви цьому населеному пункту. Згідно наданої інформації при оформленні офіційних документів для жителів вказаного населеного пункту використовується назва «Коросно».

Інститут української мови НАН України зазначає, що словоформа Коросно на позначення згаданого поселення з’явилась досить рано – у 1410 р. (Crosno), пізніше ця ж назва населеного пункту фігурує в історичних документах як «Koroscienko (po rusku Korosno albo Korostno)» у 1883 р. Інститут вважає, що перейменування села Коросне на село Коросно є не зовсім обґрунтованим, оскільки теперішня назва поселення відповідає нормам чинного українського правопису.

Село Борщів входить до складу Перемишлянської міської територіальної громади та знаходиться на відстані 50 км від міста Львів. На момент ініціювання питання про перейменування село Борщів було адміністративним центром Борщівської сільської ради Перемишлянського району. В селі проживає понад 1400 осіб.

Перейменування села Борщів ініційовано його жителями у зв’язку з необхідністю усунення розбіжностей у вживанні назви населеного пункту на місцевому рівні та відповідно до офіційного обліку. 

Інститут української мови НАН України вважає обґрунтованою пропозицію про перейменування села Борщів Львівського району Львівської області на село Боршів. За інформацією Інституту, словоформа «Боршів» (Borshow) на позначення цього населеного пункту з’явилася у 1447 році. В історичних документах 1785-1788, а також 1819-1820 років згадується назва Borszhów.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ