Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Волинь

Верховну Раду просять встановити кримінальну відповідальність за заперечення Голодомору

Депутати Львівської обласної ради учора, 5 грудня, під час засідання сесії звернулися до Верховної Ради України щодо встановлення кримінальної відповідальності за заперечення Голодомору. «За» таке звернення проголосувало 57 депутатів.

Депутати наголосили, що у 2006 році бух ухвалений Закон України «Про Голодомор 1932-33 років в Україні», згідно з яким Голодомор в Україні, відповідно до Конвенції від 9 грудня 1948 року про запобігання злочину геноциду та покарання за нього, було визначено цілеспрямованим актом масового знищення людей, геноцидом Українського народу.

Вони наголосили, що сукупні демографічні втрати внаслідок Голодомору становлять понад 10 млн людей.

«Законом встановлено, що публічне заперечення Голодомору 1932-33 років в Україні визнається наругою над пам’яттю мільйонів жертв, приниженням гідності Українського народу і є протиправним», - сказано у зверненні.

Водночас депутати звертають увагу на те, що як в Україні так і за її межами відбуваються провокативні за своєю суттю спроби заперечення Голодомору та виправдання його організаторів.

«Ініціатором та головним натхненником заперечення Голодомору є, насамперед Російська Федерація, яка декларуючи себе правонаступницею СРСР всіляко намагається виправдати злочини тоталітарного комуністичного режиму», - йдеться у документі.

Відтак, враховуючи все вищесказане, зокрема, системні атаки РФ на інформаційний простір України в рамках «гібридної війни» проти нашої держави, депутати констатували, що постала нагальна потреба у встановленні кримінальної відповідальності за заперечення Голодомору.

Депутати просять ВРУ підтримати законопроект №7343 від 28.11.2017 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо кримінальної відповідальності за заперечення Голодомору)», яким передбачається доповнення ККУ новою статтею №442  «Публічне заперечення Голодомору 1932 – 1933 років в Україні як геноциду українського народу». У статті зазначається, що публічне заперечення Голодомору, як геноциду українського народу, а так само виготовлення та розповсюдження матеріалів з таким запереченням карається штрафом від трьох до десяти тисяч неоподаткованих мінімумів доходів громадян, або ж позбавленням волі на строк до п’яти років.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ