Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Верховний суд визнав незаконним скасування призначення Тупицького суддею КСУ

Касаційний адміністративний суд у складі Верховного суду визнав незаконним та скасував указ президента Володимира Зеленського про скасування призначення Олександра Тупицького суддею Конституційного суду України.
фото з відкритих джерел

Про це в коментарі УНІАН повідомила речниця Касаційного адмінсуду у складі Верховного суду Галина Гаєвська.

Вона підтвердила, що сьогодні колегія суддів ухвалила рішення, яким визнала незаконним та скасувала відповідний указ.

Як роз'яснив ВС, президент при формуванні органів влади і нормуванні їх діяльності зобов'язаний діяти лише на підставі Конституції та законів в межах своїх повноважень (ст. 19 Конституції України).

При цьому підстави і порядок звільнення судді КСУ визначено в ст. 149-1 Конституції і ст. 20 закону "Про Конституційний суд України". А реалізація повноважень президента щодо формування складу КСУ здійснюється шляхом видання указів про призначення суддів.

"Іншого способу реалізації президентом конституційних повноважень, пов'язаних з формуванням КСУ, зокрема шляхом скасування раніше прийнятих актів з кадрових питань (в конкретному випадку при призначенні судді Конституційного суду України на цю посаду), Основним Законом не передбачено", - відзначили в прес-службі.

Суд вважає необґрунтованими посилання відповідача на норми п. 17 ч. 1 ст. 106 Конституції як на правову підставу для підписання спірного указу, оскільки ці положення Конституції не регламентують відносини щодо формування складу КСУ. А визначають повноваження президента щодо керівництва в сферах нацбезпеки і оборони, а також кадрових військових питань, які належать до його компетенції.

Реакція ОПУ

Радник голови Офісу президента Михайло Подоляк в переданому кореспонденту УНІАН коментарі заявив, що на Банковій вважають рішення Верховного суду про визнання протиправним указу президента Володимира Зеленського, яким скасовано призначення Олександра Тупицького суддею Конституційного суду, спробою захистити корупційну систему і збираються подавати апеляцію на це рішення.

"Називаємо речі своїми іменами. Безумовно, сьогоднішнє рішення Верховного суду по Тупицькому насправді зовсім не про Тупицького. Воно набагато ширше. Воно про опір неминучому. Про класичну суддівську корупцію", - заявив він.

Подоляк вважає, що це рішення Верховного суду спрямоване проти конкретних законів про очищення Вищої ради правосуддя та про перезапуск Вищої кваліфікаційної комісії суддів.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ