Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Відбулася презентація альбому-каталогу «Іконостас церкви Воздвиження Чесного Хреста із монастиря Скит Манявський»

28 квітня 2006 року у Національному заповіднику «Софія Київська» відбулася презентація альбому-каталогу «Іконостас церкви Воздвиження Чесного Хреста із монастиря Скит Манявський», виданого Львівським філіалом Національного науково-дослідного реставраційного центру України за сприяння ВАТ «Кредобанк». Повідомили у прес-службі ВАТ „Кредобанк”.
Це видання приурочене до завершення реставрації іконостасу роботи відомого іконописця кінця XVII- середини XVIII століть Йова Кондзелевича. В альбомі-каталозі, що має 516 сторінок, подано 300 кольорових ілюстрацій ікон іконостаса.
Науково-дослідні та реставраційні роботи впродовж восьми років – з 1998 до 2005 – виконали фахівці Львівського філіалу (керівник – Мирослав Откович) Національного науково-дослідного реставраційного центру України.
Богородчанський іконостас (його площа – 13 м на 11 м) складається з шести рядів, в яких розміщено близько ста ікон різної величини – від мініатюр до понад двометрових. Він зберігся до наших часів завдяки старанням митрополита Андрея Шептицького, першого директора Національного музею у Львові Іларіона Свєнціцького та їхніх багатьох послідовників. Реставрація іконостаса була завершена восени 2005 року. Ця дата збіглася з двома знаменними подіями в українській культурі – 100-річчям від дня заснування Національного музею у Львові та 300-річчям від часу створення Манявського (Богородчанського) іконостаса.
У середині 30-х років XX століття іконостас був розміщений у щойно збудованого корпусі Національного музею у Львові на другому поверсі в спеціально спорудженому для нього залі. Кульмінацією тривалої історії цієї пам’ятки буде встановлення іконостаса в первісному вигляді у великому залі Національного музею у Львові, на проспекті Свободи, 20.
ВАТ  «Кредобанк» (до квітня 2006 року – АТ «Кредит Банк (Україна)» впродовж 16 років свого існування активно виконував доброчинну місію у суспільстві як спонсор і меценат вагомих мистецьких та культурних проектів. Чимало з них мали не тільки всеукраїнський, а й міжнародний резонанси. Зокрема, це – випуск компакт-диску і аудіо-касети опери відомого українського композитора Мирослава Скорика «Мойсей», видання  книги Андре Фросара «Світ Івана Павла II» і святкового буклета «Україна вітає Папу Римського», спонсорування концертів оперної співачки Вікторії Лук’янець і виставок робіт відомого українського скульптора Володимира Одрехівського, міжнародного музичного фестивалю «Віртуози Львова».
Банк сприяв спорудженню пам’ятника у Львові Королю Данилу Галицькому, виданню книги «Віктор Ющенко. Вірю! Знаю! Можемо!», фотоальбому «Помаранчева революція. Відродження нації. 2004-2005рр.» про Помаранчеву революцію і альбому лауреата Національної премії імені Тараса Шевченка художника Євгена Безніска, аудіокасети музиканта-віртуоза Мирона Блощищака, компакт-дисків хорових капел «Дударик» та «Ватра» і багатьох інших мистецьких творів.
„Для нас є великою приємністю і гордістю підтримувати – морально і матеріально – її величність Творчість у всіх її найкращих проявах, - стверджує голова правління ВАТ «КРЕДОБАНК» Степан КУБІВ. – Бізнес і мистецтво є приреченими на співіснування, бо вони взаємодоповнюють одне одного і разом у парі шукають гармонію людського буття. Мабуть, ні в якій іншій сфері людської діяльності вкладені кошти не дають такої великої, вдячної і тривалої віддачі, як у мистецтві і культурі. Наш банк також постійно підтримує сиротинці, школи-інтернати і навчально-реабілітаційний центр «Джерело».
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ