Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Відійшов у засвіти професор Львівської політехніки Олег Суберляк

Перестало битися серце завідувача кафедри хімічної технології переробки пластмас Олега Суберляка. Про це повідомили 30 квітня у пресцентрі
Олег Володимирович Суберляк

"30 квітня 2021 року перестало битися серце Великої Людини, видатного вченого, мудрого наставника Олега Володимировича Суберляка, доктора хімічних наук, професора, Заслуженого діяча науки і техніки України, завідувача кафедри хімічної технології переробки пластмас Національного університету "Львівська політехніка". Смерть Олега Володимировича – непоправна втрата для всіх нас", - йдеться у повідомленні.

Олег Володимирович розпочав свою наукову і викладацьку діяльність у Львівській політехніці у 1970 році. З 1991 року і до останніх днів життя очолював кафедру хімічної технології переробки пластмас.

Народився Олег Суберляк 2 січня 1947 року в селі Кобиловолоки на Тернопільщині. Дитинство провів у м. Сокалі.

Професор Олег Суберляк був відомим вченим у полімерній галузі як в Україні, так і за її межами. Основний науковий напрям професора Суберляка був пов’язаний із розробленням технологій синтезу та переробки полімерів і композитів спеціального призначення. У межах створеної ним наукової школи "Теоретичні і прикладні аспекти одержання, модифікації, суміщення, переробки фунціоналізованих кополімерів, полімерних гідрогелів і композитів та формування виробів зі спеціальними властивостями" здійснюються дослідження зі створення полімерів і композитів біомедичного призначення, а також придатних для виробництва електронної, метрологічної техніки, та технологій з охорони навколишнього середовища.

За результатами наукових досліджень Олег Суберляк опублікував більше 600 наукових праць, отримав 70 авторських свідоцтв та патентів. Підготував і видав 14 підручників та навчальних посібників, 6 монографій, зокрема трьома мовами Європейського союзу, взяв участь у численних міжнародних науково-технічних конференціях та симпозіумах.

Поряд з навчальною та виховною роботою професор О. Суберляк здійснював активну роботу з підготовки молодих наукових кадрів, аспірантів і докторантів. Під його керівництвом захищено 3 докторські і 17 кандидатських дисертації.

Професор Суберляк здійснював активну наукову міжнародну співпрацю. Поряд із науковими проєктами за державним замовленням, виконував дослідження в рамках міжнародних грантів.

Під керівництвом професора О. Суберляка здійснюється співпраця кафедри ХТПП із виробничими підприємствами України та закордонними науковими і виробничими організаціями.

Олег Суберляк нагороджений Почесними грамотами Міністерства освіти і науки України, Почесними знаками, грамотами і подяками Львівської політехніки; дипломами та грамотами відзначені опубліковані ним підручники і навчальні посібники. У 2014 році йому присвоєно звання Заслуженого діяча науки і техніки України.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ