Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

Відмова від вакцинації поліомієліту може призвести до трагічних наслідків

Фото Гал-інфо
Фото Гал-інфо
Фото Гал-інфо
Фото Гал-інфо
Фото Гал-інфо
Фото Гал-інфо
Фото Гал-інфо
Фото Гал-інфо
1/4
Щорічно, 24 жовтня, у світі відзначають Всесвітній день боротьби з поліомієлітом. Його мета - привернути увагу світової спільноти до цього захворювання, загрозливих наслідків та необхідності профілактики.

У коментарі для Гал-інфо в.о. начальника відділу материнства та дитинства департаменту охорони здоров’я Львівської ОДА Любомира Кутневич пояснила, що поліомієліт – це інфекційне захворювання, спричинене вірусом, що вражає нервову систему. Ліків від поліомієліту не існує, однак його можна попередити за допомогою імунізації.

«Вакцинація проти поліомієліту проводиться у всіх лікувальних  заклад Львова та області. Для цього батькам з дитиною потрібно звернутись до свого сімейного лікаря чи лікаря-педіатра, який перед щепленням повинен проінформувати про мету вакцинації та оглянути дитину. Опісля батьки підписують інформовану згоду. Далі у спеціальному кабінеті дитину прищеплять проти поліомієліту.

Згідно з календарем профілактичних щеплень вакцинація проти поліомієліту розпочинається у двомісячному віці немовля. Наступна процедура в два і чотири місяці лікар робить інактивованої поліомієлітною вакциною, а віці шести та вісімнадцяти місяців, шести та чотирнадцяти років – оральною (живою) поліомієлітною вакциною.

Інактивована вакцина створює гуморальний імунітет, в крові появляються антитіла, які при вірусі допоможуть захворюванню не розвиватись надалі, або проходити у легшій формі. Жива вакцина, окрім того, що формує гуморальний імунітет, створює місцевий імунітет в кишківнику.

Станом на сьогодні усі заклади охорони здоров’я Львова та області забезпечені вакциною у повному обсязі. На щастя, на Львівщині захворювань поліомієліту не було зареєстровано. Однак, проблема охоплення вакцинації бажає скорішого вирішення. Наразі в середньому тільки 60% зробили цю процедуру. Сподіваємось, що найближчим часом показник підвищиться хоча б до 95%.

Важливо пам’ятати, що симптоми цієї інфекції настільки подібні до гострих респіраторних вірусних інфекцій, що батьки  можуть просто не звертати уваги не серйозність проблеми. Наслідки відмови від вакцинації можуть бути трагічними. Навіть у разі видужання, це захворювання призводить до глибокого каліцвта, а найгірншому випадку – смертельнонебезпечне.

Зазначимо, 27 жовтня о 9:00 год у Стрийському парку відбудеться благодійний забіг, присвячений Всесвітньому дню  боротьби з поліомієлітом.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ