Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Відтепер в Україні є Національний центр ISSN

Генеральний директор Організації Об'єднаннях Націй з питань освіти, науки і культури (ЮНЕСКО) своїм офіційним листом поінформував про приєднання України до Міжнародного центру реєстрації серіальних видань (Міжнародного центру ISSN) з визнанням Державної наукової установи "Книжкова палата України імені Івана Федорова" Національним центром ISSN, - передає прес-служба Книжкової палати України.

Цій події, яка має для нашої держави велике значення на шляху поглиблення інтеграції України у світовий інформаційний, культурний та освітній простір, передувало рішення Уряду про приєднання до Статуту Міжнародного центру реєстрації періодичних видань, який функціонує при ЮНЕСКО з 1976 року. Він був створений з метою впровадження та забезпечення функціонування автоматизованої системи реєстрації серіальних видань, що охоплює увесь спектр записів знань, включених у Міжнародну систему даних серіальних видань (ISDS).На сьогодні, включно з Україною, учасниками цієї системи є 90 країн світу.

Міжнародний центр ІSSN заснований у Парижі в результаті угоди між ЮНЕСКО і урядом Франції з метою впровадження й експлуатації автоматизованої інформаційної системи серіальних видань, що охоплює весь діапазон зафіксованих видань. Міжнародний центр ІSSN координує діяльність національних центрів ІSSN, які здійснюють реєстрацію серіальних видань, що передбачає ідентифікацію назви кожного окремого серіального видання, надання йому унікального Міжнародного стандартного номера ІSSN.

За часів існування СРСР надання міжнародних стандартних номерів — ІSSN (The International Standard Serial Numbers) серіальним виданням (періодичним, продовжуваним і серійним) здійснювала Всесоюзна книжкова палата. З її переходом під юрисдикцію Росії цю роботу в Україні було фактично припинено.

Наступним етапом становлення Національного центру SSN стане укладення двосторонньої угоди між Книжковою палатою України імені Івана Федорова та Міжнародним центром ІSSN, проходження відповідних тренінгів з бібліографії та програмного забезпечення функціонування центру ІSSN в Україні

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ