Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Вілла Бачевського: як вона зміниться після реконструкції?

19 листопада у Львові в Urban бібліотеці власники будівлі за адресою вул. Вітовського, 35А (так звана вілла Бачевських), за участі представників Львівської міської ради, презентувати проект реконструкції будівлі, за яким пропонується перефарбувати віллу у сірий колір, а також облаштувати скляну надбудову.

Вілла Бачевських є архітектурною пам’яткою місцевого значення. У 2016 році була придбана фірмою «Кас Консалтинг». Одразу після придбання нові власники розпочали ремонт будівлі, не отримавши для цього дозволи з міськради Львова.

«Коли фірма купувала цей будинок, в жодних документах не йшла мова про те, що це пам'ятка архітектури. Вілла перебувала у аварійному, стані тож там практично одразу розпочалися ремонтні роботи», - стверджує представник фірми Орест Вишневський.

Під час проведення протиаварійних робіт нові власники замінили у віллі вікна та перефарбували фасад у сірий колір. За це ПП “Кас Консалтинг” на засіданні адміністративної комісії ЛМР 17-го липня цього року оштрафували на 170 тисяч гривень.

Задля проведення протиаварійних робіт на віллі Бачевських, власники запросили архітектора зі Львова Ігоря Гризлюка. Він пояснив, що першочергово на об’єкті потрібно було провести заміну внутрішніх стін, перекриттів та крокв. Після цього розпочалася реконструкція фасаду вілли Бачевських.

«Ми замінили перекриття та системи інженерних мереж, які були в аварійному стані. Таким чином виконали внутрішню компоновку конструкцію, аби унеможливити руйнування будівлі. Задля реконструкції фасаду були проведені дослідження всіх шарів штукатурки. З’ясувалося, що раніше будівля мала сірий колір, а у жовтий вона була перефарбована вже за часів Радянського Союзу, коли тут існував дитячий садочок», - зазначив Гризлюк.

Мешканці навколишніх будинків поблизу вілли Бачевських стверджують, що будівля не перебувала в аварійному стані. Крім того, на переконання львів’ян, вілла ніколи не мала сірого кольору. Такий відтінок будинок набув вже після того, як пам’ятку архітектури придбав новий власник.

«Зупинити незаконні роботи можуть лише представники ДАБІ. Ми не можемо цього зробити. Наші представники приходили та намагалися здійснити перевірку, однак їх виганяли. У висновку справді йдеться про те, що на фасаді будівлі була знайдена імітація мармуру, однак власники самовільно перефарбували віллу у сірий колір», - начальниця управління охорони історичного середовища ЛМР Лілії Онищенко.

Власники будівлі заявляють, що відкриті до громадськості, сам тому було прийнято рішення щодо проведення публічної презентації проекту реконструкції на вул. Вітовського, 35А.

"Ми раді дослухатися до думки львів`ян і під час реконструкції виходили виключно з мети, по-перше, зберегти будівлю від руйнування, залишивши при цьому її автентичний вигляд,  й, по-друге, під час реконструкції вдихнути в будівлю нове життя, вписавши її у ландшафт сучасного міста й разом з тим зберігши тяглість архітектурної традиції", - заявив представник власника.

Довідка

Вілла Бачевського (арх. В. Якімовський, 1926). У міжвоєнний час у цьому будинку на вул. Pełczyńska 35 (конс.№2362, нині вул.Вітовського), проживав власник лікеро-горілчаної фабрики Стефан Бачевський (Baczewski Stefan; 1892-1940).

За Польщі тут розміщувався почесний консулат Австрії, в часи СРСР тут був дитячий садок, а потім - “Брокбізнесбанк”.

032.ua

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ