Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Віщування весни: у Львові вже засвистіли бабаки

Сьогодні, 15 лютого, у львівському міському дитячому еколого-натуралістичному центрі відзначили День бабака, а віщували львів’янам ранню теплу весну бабаки Мишко і Маруся.

Як розповів Гал-інфо керівник центру Ігор Антахович, тварини вже прокидались 2 лютого, однак знову впали в сплячку до сьогодні. Як виявилось, це звична поведінка бабаків, які на день-два прокидаються для того аби поїсти, трішки порухатись, а далі знову повертаються до своїх нірок. 

“Ми знаємо, що вони вже прокинулись, адже вже вчора чули як вони свистали. Це власне привід для того аби спрогнозувати прихід весни цього року на який усі чекають. Зараз вони дуже активні та досить часто свистять. Це говорить про те, що весна цьогоріч буде ранньою і стійке тепло наступить не пізніше ніж за чотири тижні”, - зазначив Ігор Антахович. 

Що означає свист бабаків? 

Як правило, саме по свисту диких бабаків наші предки визначали прихід тепла. Якщо господар виходив на власне поле на Стрітення і чув свист, це трактували як прихід ранньої весни.

Бабаки Мишко і Маруся потрапили до центру з Дніпра з приватної колекції два роки тому. Спочатку їх тримали в опалювальному приміщенні, проте вони все одно спали. Як зазначив Ігор Антахович, їхня сплячка не пов’язана на пряму до температурного режиму, особливо на початку сезону. 
 
Останній рік бабаки знаходяться у мурованому вольєрі, який їм змайстрували з пінобетону, а сама будка додатково утеплена сіном і соломою, де тварини себе прекрасно почувають та житимуть надалі

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ