Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Військова підготовка онлайн. Реальність чи вигадка?

Чи можна опанувати ази вогневої підготовки, навчитися надавати першу медичну допомогу, стати фахівцем із топографії, сидячи перед комп’ютером та переглядаючи відеокурс лекцій? Волонтери платформи «Вишкіл» запевняють, що це цілком можливо, але з обов’язковою практикою.

Необхідно лише зареєструватися на сайті курсів та обрати категорію, яку хочеш вивчити.

Проект створено військовослужбовцями Сил спеціальних операцій та волонтерами на безоплатній основі. Він містить серію навчальних відеокурсів за різноманітною військовою тематикою — від снайперської тактики до психологічної підготовки бійця. Курсанти платформи «Вишкіл» мають можливість не тільки вивчати матеріал, але й пройти інтерактивні тести. Система пам’ятає кожного курсанта, його пройдені курси та результати тестів. Технічно платформа може працювати з будь-якою кількістю бажаючих.

— Ми наполягаємо, що онлайн-підготовка — це тільки теоретична підготовка, яка обов’язково потребує практичного закріплення. Для найкращого засвоєння інформації атмосфера отримання знань має співпадати з атмосферою їх застосування, тому правильно побудований тренінг вогневої підготовки або, наприклад, тактичної медицини має проходити в умовах стресу. На курсанта повинні кричати, штовхати його, а він у цих умовах має згадувати, що перше мусить робить, коли доповзе до пораненого у «червоній» зоні, — запевняє координатор проекту Василь Корсун.

Наразі на платформі викладено небагато курсів, утім проект стрімко розвивається. Зараз доступний пробний курс балістики, перші уроки з курсів військової топографії, бійця-рятувальника та бойового виживання. У роботі — курс із бойового стресу та партизанського опору. Робляться напрацювання з аеророзвідки, вогневої підготовки, корегування вогню та тактичної медицини.

— На підготовку одного відео йде два-три тижні. Але їх паралельно можна робити декілька. У більшості курсів — 4–6 уроків. Військова топографія — один із наймасштабніших курсів, за планом там 15 уроків, — пояснює Василь Корсун.

У більшості випадків курсанти онлайн-курсів зможуть продовжити практичні заняття у відповідного інструктора. Одним із принципів проекту є навчання українською мовою. Майже всі інструктори з бойовим досвідом.

Один з інструкторів — викладач Військового інституту Сергій Шмаль. Він є автором шести підручників із військової топографії, за 23 роки навчальної діяльності підготував близько 20 тисяч кадрових офіцерів та офіцерів запасу. Його лекції вже можна переглянути в онлайні на ресурсі «Вишкіл». Курси стануть у нагоді тим, хто ще тільки збирається до лав ЗС України, вже служить, а також усім громадянам, які хочуть бути спроможними себе захистити.

Народна армія

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ