Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Влада готова до "малої України" - "Дзеркало тижня"

Українська влада демонструє готовність зберегти Україну в її фактичних нинішніх кордонах, без Криму та Донбасу, в той час як Захід поступово звикається з фактом того, що відновлення України в кордонах 2013 року не відбудеться, пише в своїй статті для DT.UA Андрій Єрмолаєв.

За його словами, офіційна риторика влади про цілісність країни супроводжується конкретними кроками з розмежування населення на "своїх" та "чужих". 

"Риторика представників влади про цілісність і неподільність країни супроводжується цілком конкретними кроками та ініціативами щодо розмежування та сегрегації населення на "учасників" і "зайвих" (як "тріски" зрубаного "лісу"): амністія учасників воєнних дій тільки з одного боку, фактичне ігнорування переселенців, ініціативи щодо економічної блокади ОРДЛО та рішень щодо єдиної державної мови (як потужний каталізатор сегрегації та сепаратизму). І не на словах, а в реальному житті, у нашій повсякденності "мала Україна" знаходить своє нове соціальне й територіальне "тіло", - йдеться в статті.

Автор вказує, що ситуація, що склалась в Україні, заганяє Європу у кут і служить каталізатором кризи європейського проекту.

"Нині українська влада, незалежно від офіційної риторики, демонструє готовність обмежити державу в рамках "малої України". Але — альтернатива у вигляді: підтримка України ціною війни з Росією чи мовчазна згода на зміну європейського порядку і відсутність будь-якого "третього шляху" — заганяє Об'єднану Європу в кут. Бо це тільки на руку прибічникам нового прагматизму, розмежувань і переділів; тому що це і є каталізатор європейської кризи, яка нині розгортається", - відзначає він.

На думку Єрмолаєва, на сьогодні війна залишається для влади єдиним ефективним інструментом стримування соціальної напруги та забезпечення зовнішньополітичної недоторканності встановленого режиму, а кожне перемир'я, незважаючи на незацікавленість великих гравців в ескалації конфлікту, обертається ростом соціального протесту і знову "підштовхує владу до нових кампаній".

"Утримання у вузді суспільства, яке очманіло від цін, тарифів і нових обіцянок доходів (батіг і пряник з лагом в один квартал), періодичні воєнні операції і внутрішні спецоперації, демонстрація Заходу неможливості реінтеграції Донбасу через присутність Росії в ОРДЛО (буквально, з армією і спецслужбами) — усе це складові тактики влади на найближчі місяці. Шантаж війною — так можна коротко охарактеризувати цю лінію", - йдеться в статті.

 Аналітик підкреслює, що ця політика знайшла підтримку серед силового блоку (ВСУ, силовики, добробати), в той час як мобілізація втягнула і мотивувала десятки тисяч учасників конфлікту.

"У підсумку кількість прибічників "малої України" (тобто — без Криму й Донбасу) об'єктивно зростає, незважаючи на офіційну риторику. А Захід насильно, але звикається з фактом, що відновлення України в повноцінному складі — до 2014 року — не відбудеться. І тут не важливо, що "говорять", важливо, що "роблять". Цинічно, але ефективно", - підсумовує Єрмолаєв.

За його словами, нинішній український режим не боїться ізоляції, оскільки впевнений у своїй силі і відсутності внутрішньої альтернативи. Розчарування Заходу в Україні, тим часом, повністю влаштовує РФ, що дозволяє тягнути ситуацію і надалі.

dt.ua

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ